10-05-2021

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση βιασμού του 14χρονου από 18χρονο στη δομή της Κορησού – Η ανακοίνωση της δομής

Τη σημαντική και καθοριστική συμβολή των φροντιστών, των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων της δομής φιλοξενίας ανηλίκων Κορησού Καστοριάς στην αποκάλυψη της υπόθεσης βιασμού ενός 14χρονου Αιγύπτιου από έναν Αφγανό που είχε, μόλις, κλείσει τα 18 έτη, εξήρε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της δομής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων Κορησού, το υπαλληλικό προσωπικό «αντιλήφθηκε, την ίδια μέρα» του περιστατικού «από ορισμένα λεγόμενα του Αφγανού, ότι κάτι πιθανώς να είχε συμβεί», ενώ επισήμανε πως «η κακή συμπεριφορά του εν λόγω ατόμου, είχε ήδη εντοπιστεί, σε βαθμό μάλιστα που είχε ζητηθεί προ διμήνου από την Εισαγγελία, να απομακρυνθεί από τη Δομή, για την προστασία των υπόλοιπων παιδιών». Μάλιστα, σημειώνεται πως ο δράστης «επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Δομή».

Από εκεί και πέρα, η διεύθυνση ενημέρωσε άμεσα την εισαγγελία και την αστυνομία για το συμβάν και προχώρησαν στην κράτηση του Αφγανού, καθώς και στις δέουσες νομικές διαδικασίες.

Σε ότι αφορά την κατάσταση του άτυχου 14χρονου, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «χάρη στην αμέριστη φροντίδα όλου του προσωπικού συνέρχεται προοδευτικά από τον ψυχικό τραύμα που υπέστη. Ήδη έχει δρομολογηθεί η μετακίνηση του σε εξειδικευμένη δομή, όπου φιλοξενούνται παιδιά που έχουν βιώσει ψυχολογικό τραυματισμό».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ένα θλιβερό συμβάν που αναδεικνύει την ανάγκη για τη λειτουργία δομών ασυνόδευτων ανηλίκων

«Ένα θλιβερό συμβάν που αναδεικνύει την ανάγκηγια τη λειτουργία δομών ασυνόδευτων ανηλίκων συνέβη πρόσφατα ένα άκρως θλιβερό γεγονός, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων. Ένα αγόρι Αφγανικής καταγωγής κακοποίησε κρυφά ένα 14χρονο παιδί Αιγυπτιακής προέλευσης. Ο πρώτος μόλις είχε κλείσει το 18ο χρόνο της ηλικίας του και επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Δομή. Το γεγονός πιθανώςνα μην είχε ανακαλυφθεί χωρίς την εγρήγορση και τη στενή φροντίδα των παιδιών από τους φροντιστές, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους της Δομής. Πράγματι, το 14χρονο παιδί δεν τόλμησε να προβεί σε καταγγελία, αλλά το προσωπικό αντιλήφθηκε, την ίδια μέρα, από ορισμένα λεγόμενα του Αφγανού, ότι κάτι πιθανώς να είχε συμβεί. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως η κακή συμπεριφορά του εν λόγω ατόμου, είχε ήδη εντοπιστεί, σε βαθμό μάλιστα που είχε ζητηθεί προ διμήνου από την Έισαγγελία, να απομακρυνθεί από τη Δομή, για την προστασία των υπόλοιπων παιδιών.

Η Έισαγγελία και η αστυνομία ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν και προχώρησαν στην κράτηση του Αφγανού, καθώς και στις δέουσες νομικές διαδικασίες. Το 14χρόνο αγόρι, χάρη στην αμέριστη φροντίδα όλου του προσωπικού συνέρχεται προοδευτικά από τον ψυχικό τραύμα που υπέστη. Ηδη έχει δρομολογηθεί η μετακίνηση του σε εξειδικευμένη δομή, όπου φιλοξενούνται παιδιά που έχουν βιώσει ψυχολογικό τραυματισμό.

Έίναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από τους περίπου 5000 ασυνόδευτους ανήλικους στη χώρα μας, μόνο 1200 φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, γεγονός που έχει εκθέσει την χώρα μας σε αλλεπάλληλες καταδίκες από το Έυρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αν ο συγκεκριμένος 14χρονος δεν είχε το προνόμιο να φιλοξενείται σε δομή, αλλά βρισκόταν χωρίς κατάλληλη φροντίδα σε καταυλισμούς ή ακόμα και στους δρόμους, δεν θα είχε εντοπιστεί η κακοποίησή του. Και δυστυχώς δεν είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε πως τέτοια γεγονότα δεν είναι απλά εξαιρέσεις.

Η δομή φιλοξενίας της Κορησού λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2019. Το Κοινωνικό ΈΚΑΒ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιοτική φροντίδα των παιδιών, έχει υπερκαλύψει, πέρα από τα απαιτούμενα των προδιαγραφών, τη στελέχωση της δομής με ψυχολόγους, φροντιστές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ. Σήμερα, 22 μέλη προσωπικού εξασφαλίζουν την καθημερινή φροντίδα των 28 φιλοξενούμενων παιδιών. Ο αμέσως εντοπισμός αυτού του θλιβερού συμβάντος δικαιώνει τις προσπάθειές μας και μας ωθεί να τις συνεχίσουμε και να τις εντείνουμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ