18-09-2020

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Η έκτρωση είναι φόνος και δεν είναι αποδεκτή

 

Μεσαιωνικές αποφάσεις από την Εκκλησία

Τη σκοταδιστική καταδίκη της έκτρωσης, την οποία ταυτίζει με φόνο, έκανε γνωστή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, έγινε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αγνοώντας κάθε επιστημονικό δεδομένο, όπως επίσης και το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους, η Εκκλησία υποστηρίζει πλέον ανοικτά «το έμβρυο είναι πλήρης και ακέραιος άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψης».

«Η Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ’ όψη της τα εσχάτως ανακύψαντα επί του θέματος των εκτρώσεων και βασιζομένη επί της αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού εκφράζει την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του γι’ αυτό και θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή η Εκκλησία δήλωσε πως στηρίζει την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Ιερώνυμος είχε δηλώσει πως «η αργία είναι για τους τεμπέληδες».

«Η Ιερά Σύνοδος, εκτιμώσα την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αξιοτίμου κ. Νίκης Κεραμέως περί της καταργήσεως στα σχολεία Α/θμίου και Β/θμίου Εκπαιδεύσεως της αργίας της εορτής και της επαναφοράς του εορτασμού των αγίων Τριών Ιεραρχών των προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας (30ή Ιανουαρίου) ως ημέρα εκκλησιασμού και άλλων επικαίρων εκδηλώσεων, απεφάσισε την αποστολή προς αυτήν σχετικού συγχαρητηρίου γράμματος» σημειώνει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Καταλήψεις σε σχολεία του Ηρακλείου και των Χανίων

Την ίδια στιγμή δεν έγινε καμία δήλωση για τα ρατσιστικά και ομοφοβικά μηνύματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού σε πολλά σχολεία.

Την ίδια στιγμή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε:

-Τον νέο Οργανισμό της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

-Την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και της Ευποιίας σχετικά με την έκδοση Συνοδικού Εγκυκλίου Σημειώματος «περί υποβολής Απολογισμού των Δαπανών διά την Φιλανθρωπικήν Διακονίαν κατά το έτος 2019 υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

-Τις προτάσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος: α) περί της επισήμου παρουσιάσεως του εκδοθέντος Ζ’ Τόμου των Πρακτικών του Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως», β) περί της διοργανώσεως του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το έτος 2020 και γ) περί της οργανώσεως των Εορταστικών Εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία το έτος 2021.

-Τον Προϋπολογισμό της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως για το οικονομικό έτος 2020.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.