13-05-2021

Απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο (video)

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, ενώ σημειώνεται πως δεν συνοδευόταν από άλλο ερευνητικό ή πολεμικό πλοίο. Μαζί του ωστόσο ήταν δύο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία.

Το ερευνητικό πλοίο πρακολουθούσε από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρισκόταν το τουρκικό πλοίο.

Το Ορούτς Ρέις, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων.

Το πλοίο εν συνεχεία σιγά-σιγά απομακρύνθηκε από την περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανό το Όρουτς Ρέις να εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ