19-01-2021

Δίκη Χρυσής Αυγής – «Να μη νομιμοποιήσει το δικαστήριό σας τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση»

Τι είπε ο συνήγορος των αιγυπτίων αλιεργατών - «Βάσει του 187 μια εγκληματική οργάνωση, είναι ποινικά υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν προλάβει να πραγματοποιήσει ενέργειες, πολλώ δε μάλλον με τόσα περιστατικά»

Αναλυτικά τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής από την είσοδό της στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα απαρίθμησε ο τρίτος από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής των αιγυπτίων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα αγόρευσής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Να μη νομιμοποιήσει το δικαστήριό σας τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά…

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η Χρυσή Αυγή στις αρχές του 2012, κατά την προεκλογική περίοδο, ασκούσε επιδεικτική βία αναφέροντας το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή όπως και το γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος το βράδυ των βουλευτικών εκλογών ευχαρίστησε «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε αναλυτικά σε σωρεία επιθέσεων της Χρυσής Αυγής μόνο το 2012 (Κόρινθος, Αιτωλικό, Πειραιάς, Λυκόβρυση, Άγιος Δημήτριος, Κοζάνη, Ραφήνα, πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας, Σεπόλια, Ανάβυσσος, Κορυδαλλός, Σέρρες, Λαύριο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, στο θέατρο «Χυτήριο» και αλλού) και παρατήρησε ότι «έχουμε τριπλασιασμό των περιστατικών βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο», δηλαδή ενώ η οργάνωση είχε θεσμική ασυλία.

«Μέχρι την 12/6/12 τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι 61. Στο υπόλοιπο του 2012 είναι 192. Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας. Δεν θα τα αναφέρω γιατί δεν θα μου φτάσει ούτε μέχρι το μεσημέρι η ώρα«, είπε ο κ. Παπαδάκης. «Φαίνεται μάλιστα πως το έχουν αναλύσει και νομικά το ζήτημα, καθώς ο Μιχαλολιάκος λέει ότι για απλή φθορά απαιτείται μήνυση, οι παθόντες δεν μπορούν να υποβάλουν μήνυση, ελλείψει χαρτιών, οπότε δίνει το “πράσινο φως” για επιθέσεις».

Απευθυνόμενος στην εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, αναρωτήθηκε: «Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα για να είναι μεμονωμένα και να μην συνδέονται;».

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος περιέγραψε τη δράση της οργάνωσης το 2013 και ειδικότερα τη μοιραία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όπου έλαβαν χώρα τρεις από τις κορυφαίες επιθέσεις της.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αφισοκολλητές στο Πέραμα, «η οποία ήταν κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΚΚΕ», στην επίθεση στον Μελιγαλά, «όπου έχουμε αναζωπύρωση της ναζιστικής προπαγάνδας και όπου ο μολοσσός χιμάει στο αφεντικό του» και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λέγοντας πως «το τάγμα εφόδου είναι αποφασισμένο να μην αφήσει όρθιο κανέναν αντιφρονούντα και γι’ αυτό έδρασε οργανωμένα».

Στάθηκε στην κατάθεση του αστυνομικού Δημήτρη Κουρετζή, που ήταν εκείνος που συνέλαβε τον Ρουπακιά, και απέδειξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα, ο Ρουπακιάς επιχείρησε να διαφύγει και στη συνέχεια τους είπε «είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής». Η κατάθεση αυτή δόθηκε στις 8 Μαΐου 2014, δηλαδή οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου, είπε ο κ.. Παπαδάκης και σχολίασε ότι η ολιγωρία των Αρχών «Επέτρεψε για μήνες στη Χ.Α. να σπεκουλάρει και να έχει την πολυτέλεια να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα».

Ο Κώστας Παπαδάκης ανέφερε καταλήγοντας στον συλλογισμό του σχετικά με τον κατάλογο των βίαιων περιστατικών, ότι βάσει του 187 μια εγκληματική οργάνωση, είναι ποινικά υπεύθυνη ακόμα και όταν δεν προλάβει να πραγματοποιήσει ενέργειες, πολλώ δε μάλλον με τόσα περιστατικά. «Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν βγήκε με τέτοια προκλητικά χαρακτηριστικά για να κεφαλαιοποιήσει όλη τη βία. Είναι υπεύθυνη ποινικά μια εγκληματική οργάνωση, ακόμα και όταν δεν κάνει τίποτα, όχι όταν έχει τόσα περιστατικά. Από πλευράς καταγραφής των περιστατικών υπάρχουν 281 ως τον Απρίλιο του 2013. Η συντριπτική πλειοψηφία μετά την εκλογή της στη Βουλή. Η Χ.Α. πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις με συμμετοχή βουλευτών, κλιμάκωση της βίας όχι μόνο με περισσότερα περιστατικά αλλά και με πιο σημαντικά».

(πληροφορίες από lawandorder.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ