23-01-2021

Καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στη διαλεύκανση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου βλέπει η Διεθνής Αμνησία (video)

Η οργάνωση ζητά συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης - Στη δημοσιότητα 101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο για τη συγκεκριμένη εκστρατεία

Διενεργήθηκε την Τρίτη (21/01) η συνέντευξη Tύπου που κάλεσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας μας με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Μία ημέρα πριν είχε γίνει γνωστό ότι θα καθίσουν στο εδώλιο έξι κατηγορούμενοι για την συγκεκριμένη υπόθεση, για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Είναι χαρακτηριστικό πως δόθηκαν στη δημοσιότητα 101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο, που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Όπως έγινε γνωστό, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κάποια απάντηση.

Η συνέντευξη Τύπου διενεργήθηκε ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην περιοχή της Ομόνοιας. Η εκστρατεία αυτή διεξάγεται από τον Νοέμβριου του 2018. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, μάλιστα, να συλλεχθούν και άλλες υπογραφές για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της οικογένειας και οι δικηγόροι της, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στην ποινική και πειθαρχική διερεύνηση» του θανάτου του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή. Μετά το πρόσφατο βούλευμα, όπου δυο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη, ζητούν να μετατραπούν οι κατηγορίες σε ανθρωποκτονία για τους δυο πολίτες και τους εννέα αστυνομικούς, που εμπλέκονται στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση, Στέφανος Λεβίδης, από το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, επισήμανε, ότι διαπιστώθηκε «απροθυμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση». Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβίδης, μίλησε για «αποτυχία της αστυνομίας να διασφαλίσει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, να εντοπίσει ή να αναγνωρίσει περισσότερους μάρτυρες και να συλλέξει επιπλέον βιντεοληπτικό υλικό». Το κέντρο Forensic Architecture κάλυψε ένα ερευνητικό κενό, για παράδειγμα βρήκαν μάρτυρες, εντόπισαν κάμερες, ανακάλυψαν βίντεο που είχαν υποστεί μοντάζ. Η έρευνα αυτή κατέληξε στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο. «Στις ειδήσεις είδαμε περισσότερο υλικό, από αυτό που έχει ο ανακριτής στα χέρια του», υποστήριξε ο κ. Λεβίδης. Επίσης τόνισε, ότι ερωτήματα γεννιούνται για στοιχεία που δεν συλλέχθηκαν από τον τόπο της επίθεσης, το γιατί σφραγίστηκε η περιοχή μιάμιση ώρα μετά και όχι αμέσως, δίνοντας τη δυνατότητα, για παράδειγμα, στον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη να σκουπίσει τον τόπο του εγκλήματος λίγο μετά την επίθεση.

Επιπλέον, το πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των αστυνομικών έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές, με αίτημα των δικηγόρων των αστυνομικών, όπως ενημέρωσε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου. «Δεν ζητούμε κάποια εξαίρεση, αλλά την συνήθη εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν μια τέτοια υπόθεση», υπογράμμισε.

«Δε συναντήθηκε με τη Διεθνή Αμνηστία ο υπουργός Δικαιοσύνης»

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, όπως αναφέρει η οργάνωση. «Δεν αποτελεί συνήθη πρακτική να μη δέχεται ένας υπουργός να συναντηθεί με την Διεθνή Αμνηστία», ανέφερε η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου τόνισε ότι η Διεθνής Αμνηστία προσπαθεί να συμβάλει στην πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινωνίας για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η κ. Γαϊτάνου εξέφρασε το αίτημα, από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ, τόνισε από την πλευρά της οικογένειας: «Το αίσθημα ατιμωρησίας που δημιουργείται τόσους μήνες από τις δικαστικές αρχές εντείνεται με το βούλευμα που εκδόθηκε την Παρασκευή (17/01) και δημιουργεί ερωτήματα για την διακριτή μεταχείριση των δραστών. Είναι ασύλληπτο πως 16 μήνες τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που έγινε με τέτοιο τρόπο, μέρα μεσημέρι και καταγράφηκε από κάμερες και μας θυμίζει πως για κάποιους δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Εμείς απαιτούμε την άμεση απόδοση των ορθών κατηγοριών και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.» Στη συνέντευξη Τύπου παρίσταντο επίσης οι γονείς του Ζακ.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων της έκδοσης του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναδεικνύοντας ότι αυτό σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος.

Για διακριτή μεταχείριση των δραστών από τη δικαιοσύνη κάνει λόγο η οικογένεια

Το βράδυ τη Δευτέρας (20/01), η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου εξέδωσε μέσω των δικηγόρων της ανακοίνωση για τον τρόπο μεταχείρισης της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του ακτιβιστή.

Κάνοντας λόγο για δικαστικούς χειρισμούς που εισάγουν ένα «ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων» η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο «οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών».

(πληροφορίες από lawandorder.gr, in.gr)

Φωτογραφίες: intimenews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ