14-04-2021

«Βράζει» η Χίος για το προσφυγικό: «Όχι» σε νέα κλειστή δομή – Επεισόδια και συλλήψεις (video)

Απέρριψαν και την εναλλακτική πρόταση Μηταράκη - Θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέρριψε τη δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού, σε συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και στην οποία παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.

Σημειώθηκαν, μάλιστα, άγρια επεισόδια με συνέπεια σοβαρές υλικές ζημιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών – Προσφύγων στη ΒΙΑΛ της Χίου. Σημειώθηκαν 18 συλλήψεις…

Η συνεδρίαση του ΔΣ ήταν επεισοδιακή καθώς πολίτες κόντεψαν να λιντσάρουν τον Μηταράκη κατά την είσοδό του στην αίθουσα. Πολίτες που περίμεναν έξω από την αίθουσα τον αποδοκίμασαν έντονα με αποτέλεσμα να μπει από την πλαϊνή πόρτα. Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν και όταν μπήκε μέσα ενώ υπήρξε καταγγελία ότι η φρουρά του χτύπησε πολίτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής. Ο κ. Μηταράκης κατά την αναλυτική του εισήγηση, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ τη δημιουργία νέας δομής τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου επιμένει στην αρχική του απόφαση για τη δημιουργία μίας δομής για 500 άτομα για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Επίσης, στηρίζονται οι θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου και σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.

Συμμετοχή στη γενική απεργία για το προσφυγικό

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να συμμετέχει ο δήμος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μετά από τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Η απεργία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα πραγματοποιηθεί προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σοβαρά επεισόδια με μετανάστες στη ΒΙΑΛ – 18 συλλήψεις

Άγρια επεισόδια με συνέπεια σοβαρές υλικές ζημιές ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας (13/01) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών – Προσφύγων στη ΒΙΑΛ της Χίου, από μερίδα ατόμων που διεκδικούσαν την αποχώρησή τους από το ΚΥΤ.

Για τον έλεγχο των επεισοδίων υποχρεώθηκε να επέμβει η αστυνομία προκειμένου να αποφευχθεί η γενίκευσή τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν, μάλιστα, σε 18 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι όλοι νεαρά άτομα μεταξύ 17-20 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ