08-05-2021

Κατεβαίνει η αφίσα στο Μετρό για τις αμβλώσεις μετά τη θύελλα αντιδράσεων (video)

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια»

Άρον-άρον κατεβάζουν την αφίσα που αναρτήθηκε σε 17 σταθμούς του Μετρό, η οποία προκάλεσε σάλο λόγω της μεσαιωνικού τύπου προπαγάνδας κατά των αμβλώσεων. με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να καλεί τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση».

«Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους», τονίζει το υπουργείο Μεταφορών και καταλήγει:

«Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό».

ΣΤΑΣΥ: Η καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο δίκτυο του Μετρό μπορεί να θεωρηθεί υπαινικτική για τα δικαιώματα των γυναικών για αυτό την αποσύρουμε

Μετά την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείο, η ΣΤΑΣΥ σημείωσε σε δική της ανακοίνωση ότι «κατόπιν εντολής του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων. Αχ. Καραμανλή και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, έκρινε ότι η καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο δίκτυο του Μετρό μπορεί να θεωρηθεί υπαινικτική για τα δικαιώματα των γυναικών και αποφάσισε να αποσυρθεί η εν λόγω αφίσα από τα διαφημιστικά πλαίσια των σταθμών του δικτύου της. Η αφίσα θα αποσυρθεί το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου προς Τρίτη 14 Ιανουαρίου μετά το πέρας της λειτουργίας του Μετρό».

Τι έλεγαν κύκλοι της ΣΤΑΣΥ στο altsantiri.gr πριν την παρέμβαση Καραμανλή: Η διαφήμιση δεν προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα γιατί δεν αναφέρεται ευθέως στις αμβλώσεις

Η γραμμή της ΣΤΑΣΥ όμως φαίνεται πως άλλαξε μετά την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, καθώς πριν από αυτή κύκλοι της ανέφεραν στο altsantiri.gr, ότι ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο μιας διαφήμισης δεν μπορεί να την απαγορεύσει παρά μόνο αν προκαλεί ή προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα. Όπως επισημαίνουν, για τη συγκεκριμένη διαφήμιση κρίθηκε ότι δεν το προσβάλλει καθώς δεν αναφέρεται ευθέως στις αμβλώσεις, δεν υπάρχει δηλαδή στην αφίσα ξεκάθαρα αναφορά.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και στο παρελθόν με αφίσες τόσο του Pride όσο και του κινήματος των vegan. Τότε είχε κριθεί ότι δεν προκαλούν κι έτσι παρά τις αντιδράσεις παρέμειναν στα διαφημιστικά ταμπλό, συμπληρώνουν.

«Άρωμα» Μεσαίωνα και σάλος

Ο λόγος για την πληρωμένη διαφήμιση της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων Πολυτέκνων που θα φιλοξενείτο 14 ημέρες σε 17 σταθμούς του Μετρό. Οι αφίσες γράφουν: «Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή».

Στο κάτω μέρος των αφισών, που βλέπει κανείς στις αποβάθρες των σταθμών, αναγράφεται: «Διάλεξε τη Ζωή. Κίνημα υπέρ της Ζωής».

Οι επιβάτες αντίκρισαν τις αφίσες στις αποβάθρες του Μετρό το πρωί της Δευτέρας, βάζοντας «φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις οργισμένες αναρτήσεις τους.


Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη, να ζητά εξηγήσεις:

Ανάρτηση έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς υπενθυμίζοντας την ομοιότητα της αφίσας με το πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας SportDay στις 29 Δεκεμβρίου κατά των αμβλώσεων:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ