22-10-2020

Λασίθι: Εντοπισμός φορτηγού πλοίου με λαθραία τσιγάρα

Στα ανοιχτά της Ιεράπετρας Λασιθίου εντοπίστηκε το φορτηγό πλοίο «ROSETTA» που μετέφερε λαθραία τσιγάρα, με σημαία Τανζανίας και με 7μελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, αεροσκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε τις πρώτες βραδινές ώρες χθες το φορτηγό πλοίο, ενώ επιχειρούσε να μεταφορτώσει σε αλιευτικό σκάφος μέρος των λαθραίων τσιγάρων.

Στο σημείο που συνέβη το περιστατικό έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού με ειδικές δυνάμεις, ενώ τη στιγμή που το πλήρωμα αντιλήφθηκε την παρουσία τους, ξεκίνησε να πετάει τα κιβώτια στη θάλασσα. Άνδρες του λιμενικού επιβιβάστηκαν στο «ROSETTA» και διαπίστωσαν ότι στα δύο από τα τέσσερα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε περιέχονταν λαθραία τσιγάρα.

Κατά την έρευνα που διεξαγόταν στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος που έπλεε χωρίς να φέρει αλιευτικά εργαλεία, κοντά στο «ROSETTA». Επιπλέον, οι έλεγχοι της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας, οδήγησαν στον εντοπισμό 2.092 κουτιών τσιγάρων στη θαλάσσια περιοχή όρμου Μακρύ Γιαλού. Οι κούτες αυτές είχαν απορριφθεί στη θάλασσα λίγη ώρα νωρίτερα, από τα 2 μέλη του πληρώματος του αλιευτικού, τα οποία συνελήφθησαν από τις αρχές.

Κατά τη συνέχεια, ερευνήθηκε αγροικία, στην οποία σύμφωνα με το πλήρωμα του αλιευτικού θα εκφορτώνονταν ποσότητες των λαθραίων τσιγάρων. Σε χώρο της αγροικίας αυτής βρέθηκαν σταθμευμένα δύο φορτηγά οχήματα, τα οποία διέθεταν ιμάντα φόρτωσης εμπορευμάτων με μηχανισμό και 3 άτομα τα οποία και συνελήφθησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξέσπασε σε λυγμούς η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιείται από το προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να καταπολεμηθούν οι οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας, αλλά και να παταχθεί το λαθρεμπόριο.

Η ακριβής ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων και το ύψος των διαφυγόντων δασμών, αναμένεται να ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρησή τους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν και άλλων εμπλεκομένων ατόμων στην υπόθεση συνεχίζονται, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή.