22-10-2020

Νέος γραμμικός επιταχυντής για καρκινοπαθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ένα νέο γραμμικό επιταχυντή απέκτησε το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Λάρισας, Κώστα Καραμπάτσα.

Ο νέος γραμμικός επιταχυντής αναμένεται να έχει τοποθετηθεί και να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016, βοηθώντας εκατοντάδες καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ώστε να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες.

Σημειώνεται πως ο παλαιός γραμμικός επιταχυντής που είχε στη διάθεσή του το νοσοκομείο αν και βρίσκεται σε λειτουργία, εμφανίζει πολλά προβλήματα και συχνές βλάβες, τον οποίο κ. Καραμπάτσας χαρακτήρισε ως «ημιθανή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκ των 4.000 νέων καρκινοπαθών κάθε έτους στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, οι 3.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία και ο παλιός γραμμικός επιταχυντής του Πανεπιστημιακού -ο οποίος είναι ο μοναδικός που βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης- λειτουργεί πλέον με πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μπορεί σήμερα να καλύψει τις ανάγκες μόνο 500 καρκινοπαθών. Μετά τη δωρεά του Ιδρύματος θα είναι εφικτό να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία 1.500 καρκινοπαθείς ανά έτος.

Αυτό σημαίνει ότι αν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργήσει ένας ακόμη γραμμικός επιταχυντής, θα μπορέσουν όλοι οι καρκινοπαθείς της περιοχής να καλύψουν τις ανάγκες τους.