22-10-2020

Η “μνημονιακή απαίτηση” που μπορεί να πυροδοτήσει νέα απεργία της ΠΝΟ

Η «μνημονιακή υποχρέωση» για επάνδρωση της ακτοπλοΐας στα ίδια επίπεδα με εκείνη των διεθνών γραμμών αποτελεί το μείζον ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτικών, αν κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απαίτησης, τότε δεκάδες ναυτικοί θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας, ενώ υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, ενώ το κράτος θα χάσει χρήματα από εισφορές στο ταμείο.

Επίσης, χαρακτηρίζουν «αστείο» το λόγο περί ανταγωνισμού που μπορεί να επικαλούνται οι δανειστές και εκδηλώθηκε μάλιστα κατά τα πρώτα δύο μνημόνια, καθώς όπως αναφέρουν, στην ακτοπλοΐα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις μεγάλες εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο είναι σε κοινοπραξία, που «μπορούν να συνεννοούνται για όλα τα θέματα».

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία μετά τη χθεσινή λήξη της απεργίας, ζήτησε από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τους αρμόδιους υπουργούς να τηρήσουν την υλοποίηση των όσων δεσμεύτηκαν εγγράφως, αλλιώς προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται μετά τη συμμετοχή της στις 12 Νοεμβρίου στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε πιο δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας λίγο πριν αναχωρήσει χθες για την Κίνα, απέστειλε επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με την οποία ανέφερε ότι σχετικά με το ασφαλιστικό ζήτημα με σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου στις 23 Οκτωβρίου δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχει η δέσμευση για δικαιότερο υπολογισμό του ποσοστού αναπλήρωσης στις συντάξεις των ναυτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: 882 νέα κρούσματα στη χώρα - 15 νέοι θάνατοι, 90 διασωληνωμένοι (video)

Αναφορικά με τον υπολογισμό του ποσοστού αναπλήρωσης οι ναυτικοί ζητούν αυτό να είναι ανάλογο με το μισθό και τις εισφορές που δίνουν. Για το θέμα του ΝΑΤ ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει επίσης ότι η εξαίρεσή του από την ενοποίηση των ταμείων παραμένει ακόμα ανοιχτό ζήτημα και αναζητούνται καλύτερες λύσεις.

Σημειώνεται ότι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» προαναγγέλλει ότι θα προτείνει στην τελική κυβερνητική απόφαση να προβλεφθεί η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.
Ο υπουργός ναυτιλίας στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι για το ζήτημα της μείωσης των συνθέσεων στα πληρώματα θα υπάρξει εξέλιξη και είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει θετική ρύθμιση.

Πάντως αντίθετα από τη ΠΝΟ και τους πλοηγούς οι υπάλληλοι του ΝΑΤ συνεχίζουν την απεργία τους, καθώς το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ κήρυξε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα Παρασκευή 6/11 και τη Δευτέρα 9/11.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Βελτιώνεται ο καιρός την Πέμπτη - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες (video)

Τέλος, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο κεντρικό κτίριο του ΝΑΤ προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.