21-09-2020

Πέντε αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία από το 2020

 

Τι αλλάζει για ασθενείς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ

Πέντε αλλαγές στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ προωθεί από το 2020 η κυβέρνηση, με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασθενών.

Οι αλλαγές, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ήδη από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Οι αλλαγές, σύμφωνα με το Έθνος, περιλαμβάνουν:

«Ηλεκτρονικός» συντονισμός στο ΕΚΑΒ

Ψηφιοποίηση του συστήματος του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει «ηλεκτρονικός» συντονισμός των ασθενοφόρων και αυτά να φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους.

Συντονισμός των νοσοκομείων από το ΕΚΑΒ

Στο ΕΚΑΒ περνά και ο έλεγχος και συντονισμός όλων των νοσοκομείων της χώρας, καθώς θα γνωρίζει μέσα από το επιχειρησιακό του κέντρο που υπάρχει άδεια κλίνη και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα μειωθεί η λίστα αναμονής στις ΜΕΘ, ενώ θα γίνεται καλύτερη κατανομή των περιστατικών.

Αξιολόγηση

Θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί αξιολόγηση για τη λειτουργία των νοσοκομείων στην οποία θα συμμετέχουν τόσο οι νέοι διοικητές, όσο και οι ασθενείς μετά τη νοσηλεία. Όπως αναφέρει το Έθνος, οι βαθμολογίες θα μπαίνουν μετά από εξονυχιστικό έλεγχο που θα κάνει ειδική ομάδα που θα ορισθεί σε κάθε νοσοκομείο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Πάτρα: Τον έστειλαν στο νοσοκομείο για λίγα ευρώ – Τι δήλωσε ο γιος του άτυχου ηλικιωμένου

Αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Αλλαγές ετοιμάζονται και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με το νέο έτος, όπως η ηλεκτρονική καταγραφή των περιστατικών που θα φθάνουν στα νοσοκομεία. Θα ορισθεί παράλληλα και ανώτατος χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτηση, ενώ ο ασθενής θα μπορεί να βλέπει σε ηλεκτρονικούς πίνακες τόσο τον χρόνο που θα πρέπει να περιμένει όσο και τη σειρά προτεραιότητας. Παράλληλα, τα ΤΕΠ θα ενισχυθούν το νέο έτος με προσωπικό, αφού όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας υπογράφηκαν οι διορισμοί 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττικής.

Προμήθειες: Κεντρικές αγορές μέσω του υπουργείου

Εντός του 2020 τροποποιείται πλήρως και το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία. Ειδικότερα το νέο σύστημα προμηθειών θα περιλαμβάνει κεντρικές αγορές μέσω του υπουργείου Υγείας για όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη υπάρχει έτοιμη ρύθμιση που είχε ετοιμασθεί πριν η ΝΔ βγει κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση προμηθειών στο ΕΣΥ με κεντρικά ελεγχόμενους διαγωνισμούς που θα φέρνουν κοινές τιμές για όλες τις νοσοκομειακές μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.