23-01-2021

Η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται το Αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας

Η αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προκαλέσει τη δυσφορία της Μόσχας

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αποδεχθεί την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι «η συγκεκριμένη Απόφασή Της βασίζεται απολύτως στην Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με ‘’εθνικισμούς” και άλλες ‘’άνωθεν” παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς αβίαστα διαδίδεται από κάποιους», με φόντο τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Ρωσία η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι «Η αγία μας Εκκλησία σέβεται πλήρως και ουσιαστικώς την ελευθερία και την ευθύνη εκάστου ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας, και το θρησκευτικό ‘’πιστεύω” των πιστών όλων των Ομοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, και εύχεται πάντοτε ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”».

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «υπευθύνως» ότι οποιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς «εκ του πονηρού».

Το σχετικό ανακοινωθέν προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τριήμερης συνεδρίας της Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ