09-03-2021

Αντίστροφη μέτρηση για 5.000 εργαζομένους της ΔΕΗ – Έρχεται εθελούσια έξοδος

Τέλος εποχής για το εργασιακό καθεστώς που ίσχυε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Στις επιτροπές της Βουλής μπαίνει από σήμερα 18 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ το οποίο εκτός από την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δίνει τη δυνατότητας στη διοίκηση της επιχείρησης να εφαρμόσει προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Τα προγράμματα αφορούν όλες τις εταιρίες (ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ) και θα τεθούν σε εφαρμογή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ενώ το ποσό των χρημάτων θα καθοριστεί μεταξύ άλλων από την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το πλήθος των ωφελουμένων και τα χαρακτηριστικά της προς έξοδο κατηγορίας.

Ο αριθμός του προσωπικού που θα πρέπει να αποχωρήσει από τον όμιλο της ΔΕΗ αναμένεται να αποσαφηνιστεί τον επόμενο μήνα, οπότε και η διοίκηση θα έχει στα χέρια της το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της McKinsey. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 4.500 με 5.000 άτομα έως το 2028, οπότε και θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη, ενώ θεωρείται δεδομένο πως η ΔΕΗ θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τη συνταξιοδότηση αλλά και ότι το σημερινό ύψος της αποζημίωσης εξόδου των 15.000 ευρώ θα αυξηθεί. Πάντως οι περισσότεροι προβλέπεται να έχουν αποχωρήσει έως το 2023, οπότε και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα έχουν κλείσει οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες με τα ορυχεία τους.

Ποιοι και πως ενδέχεται να κρατήσουν τις δουλειές τους

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου δίνονται κι άλλες δυνατότητες εξόδου του προσωπικού. Η πρώτη εναλλακτική είναι αυτή της μετακίνησης εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία του ομίλου ώστε να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις και η δεύτερη είναι της μεταφοράς προσωπικού στο Δημόσιο με το ίδιο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς που έχουν στη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ