27-05-2020

Τραγουδιστές κατά της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος – «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα σωματείο σφραγίδα»

Τι καταγγέλλουν

Ένας καλλιτεχνικός εμφύλιος έχει ξεσπάσει στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού το τελευταίο διάστημα, καθώς δεκάδες γνωστοί δημιουργοί καταγγέλλουν την Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) τόσο για «δυσφημιστικούς ισχυρισμούς» εναντίον πολλών από αυτούς, όσο και για αδιαφανή λειτουργία, η οποία μάλιστα θέτει την πλειοψηφία από αυτούς στο περιθώριο.

Με κείμενο το οποίο υπογράφουν 112 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών η Ήδη Αδάμου, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Φίλιππός Πλιάτσικας, δηλώνουν ότι δεν μπορούν «άλλο να ανέχονται ένα σωματείο σφραγίδα να ενεργεί με παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές και να μιλάει για λογαριασμό μας».

Ταυτόχρονα αναφέρουν πως δεν μπορούν να δεχτούν ότι «τη μια να δίνονται τιμητικές συντάξεις με αδιαφανή κριτήρια και από την άλλη συνάδελφοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να συντηρούνται –εάν συντηρούνται- με εράνους βασισμένους στη φιλανθρωπία των συναδέλφων».

Έτσι, ζητούν άμεσα «έναν νέο σωματειακό φορεά» και καλούν και άλλους καλλιτέχνες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Αναλυτικά η επιστολή των τραγουδιστών

Εμείς οι έλληνες τραγουδιστές κατά πλειοψηφία, και ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε στηρίξει σε πολύ δύσκολες εποχές την συνδικαλιστική δράση του κλάδου και την δημιουργία του εισπρακτικού οργανισμού ΕΡΑΤΩ, νιώθουμε βαθιά πικρία και προσβολή για την δράση του σωματείου Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ) εναντίον μας.

Δεδομένου μάλιστα ότι δε γίνεται για πρώτη φορά, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μεθοδευμένη υπονόμευση.  Είναι  τραγικό το πως μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων που συμβαίνει να μην έχουν καν ρεπερτόριο και διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, να μιλάει για λογαριασμό μας καταγγέλλοντας μάλιστα με χυδαίο τρόπο την ΕΡΑΤΩ, τον εισπρακτικό οργανισμό που μας εκπροσωπεί και παρασέρνει σ’ αυτό το αδιέξοδο παιχνίδι διχασμού και κάποιους (ευτυχώς λίγους) παλαιότερους άξιους συναδέλφους.

Και μάλιστα ακριβώς μετά τις αρχαιρεσίες του ΔΣ και του ΕΣ του οργανισμού μας στις 14-15 Μαΐου 2019 όπου εκλέχθηκε απολύτως πλειοψηφικά και με ρεκόρ συμμετοχής, νέα διοίκηση στον ΕΡΑΤΩ.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν ν’ ανεχόμαστε τους ανυπόστατους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς αυτών των 3-4 μελών τους οποίους διαχέουν προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τον αποπροσανατολισμό και μάλιστα σε μια εποχή που ο χώρος μας ευρύτερα δοκιμάζεται σε ότι αφορά την είσπραξη των δικαιωμάτων μας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο Πολιτισμού να εξετάσει τους ψηφίσαντες στις διαδικασίες του σωματείου τουλάχιστον τα τελευταία δέκα έτη, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει αντιπροσωπευτική δύναμη, στον κλάδο μας!

Επιφυλασσόμαστε και εμείς να ζητήσουμε και να εξετάσουμε όλα τα έγγραφα αυτά από το Πρωτοδικείο στο οποίο ανακοινώνονται.  Δυστυχώς η μόνη σελίδα που υπάρχει δημόσια για πληροφορίες και ενημέρωση είναι αυτή που διατηρεί το σωματείο της ΕΤΕ στο facebook!

Ελάχιστοι από εμάς ανήκουν στο εν λόγω σωματείο και οι περισσότεροι των ελαχίστων έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του.  Δεν νοείται συνεπώς να έχει λόγο αυτό το σωματείο σε έναν οργανισμό που διαχειρίζεται την περιουσία μας, ούτε και να μιλά εξ ονόματι ενός κλάδου που δεν εκπροσωπεί.

Οι προσβλητικοί ισχυρισμοί του ΔΣ της ΕΤΕ που αμφισβητούν  τη διοίκηση του οργανισμού μας βλάπτουν τα δικαιώματά μας και υπονομεύουν το επάγγελμά μας απέναντι στον κοινό, στους συναλλασσόμενους μας και τους εν γένει χρήστες των ερμηνειών μας.

Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Η λειτουργία του  υπόκειται σε νομοθετικό πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών διατάξεων που ορίζουν τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του, τα όργανα διοίκησης και τους εποπτικούς φορείς, Ο οργανισμός μας έχει ΓΣ (Γενική Συνέλευση) και κανένας εξωτερικός  παράγοντας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αποφάσεις του.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.  Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα “σωματείο σφραγίδα” να ενεργεί με παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές και να μιλάει για λογαριασμό μας.  Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως ακόμα και σήμερα, σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε είναι δυνατόν από την μια να δίνονται τιμητικές συντάξεις με αδιαφανή κριτήρια και από την άλλη συνάδελφοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να συντηρούνται -εάν συντηρούνται- με εράνους βασισμένους στη φιλανθρωπία των συναδέλφων.

Ένας νέος σωματειακός φορέας πρέπει με πλήρη διαύγεια και συνέπεια  να μπορεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη σύνταξη για τους τραγουδιστές με προσφορά, έργο και κυρίως με ανάγκες επιβίωσης.

Καλούμε τους συναδέλφους μας από όλους τους χώρους να στηρίξουν την δημιουργία ενός νέου σωματείου το οποίο θα εκπροσωπεί τον κλάδο μας και το Ελληνικό τραγούδι  στα θεσμικά όργανα της πολιτείας και την κοινωνία. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ

 1. ΑΔΑΜΟΥ ΗΒΗ
 2. ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΧΡΟΝΗΣ
 3. ΑΛΕΞΙΟΥ ΧΑΡΙΣ
 4. ΑΛΚΑΙΟΥ ΛΕΝΑ
 5. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
 6. ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
 7. ΑΝΤΥΠΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ (STAN)
 8. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΡΙΤΑ
 9. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 10. ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 11. ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
 12. ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ
 13. ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ ΠΟΠΗ
 14. ΒΑΝΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
 15. ΒΕΗ ΓΙΩΤΑ
 16. ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
 17. ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΝΕΝΑ
 18. ΒΕΡΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
 19. ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
 20. ΒΡΕΤΟΣ ΗΛΙΑΣ
 21. ΓΑΛΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
 22. ΓΑΡΜΠΗ ΚΑΙΤΗ
 23. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 24. ΓΙΑΝΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 25. ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 26. ΔΑΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 27. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΦΟΙΒΟΣ
 28. ΔΕΝΑΡΔΟΥ ΚΛΕΙΩ
 29. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 30. ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΙΤΣΑ
 31. ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
 32. ΕΡΩΦΙΛΛΗ
 33. ΕΥΣΤΑΘΙΑ
 34. ΖΙΩΓΑΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
 35. ΖΟΥΓΑΝΕΛΛΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ
 36. ΖΩΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
 37. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
 38. ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 39. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 40. ΚΑΖΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 41. ΚΑΛΗΜΕΡΗ ΛΙΖΕΤΑ
 42. ΚΑΛΛΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
 43. ΚΑΛΛΙΡΗΣ ΘΑΝΟΣ
 44. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 45. ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 46. ΚΑΡΟΥΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
 47. ΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 48. ΚΕΦΑΛΑ ΤΖΩΡΤΖΙΑ
 49. ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΛΗ
 50. ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 51. ΚΟΥΙΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 52. ΚΟΥΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 53. ΛΕΓΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ
 54. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 55. ΛΟΓΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
 56. ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 57. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
 58. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
 59. ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
 60. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ
 61. ΜΑΡΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 62. ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 63. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 64. ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 65. ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ
 66. ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
 67. ΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 68. ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ
 69. ΝΕΓΚΑ ΓΙΩΤΑ
 70. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 71. ΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 72. ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 73. ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΡΟΜΠΕΡΤ
 74. ΠΑΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 75. ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 76. ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 77. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
 78. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 79. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ
 80. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ
 81. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
 82. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
 83. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 84. ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
 85. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΑΛΚΗΣΤΙΣ
 86. ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ
 87. ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ ΠΕΝΝΥ
 88. ΡΕΜΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 89. ΡΙΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
 90. ΡΙΖΟΥ ΜΑΡΙΖΑ
 91. ΡΟΚΚΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
 92. ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΩΝΑΣ
 93. ΣΧΟΙΝΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
 94. ΤΑΓΚΟΥΛΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
 95. ΤΑΝΑΓΡΗ ΜΕΛΙΝΑ
 96. ΤΟΥΡΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
 97. ΤΣΑΚΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
 98. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
 99. ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 100. ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥΥ ΤΑΝΙΑ
 101. ΤΣΙΤΡΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 102. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 103. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ
 104. ΦΟΥΡΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ
 105. ΧΑΛΚΙΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
 106. ΧΑΡΙΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 107. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 108. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 109. ΧΟΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 110. ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ
 111. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΗΣ
 112. ΧΡΥΣΟΣ ΤΕΡΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.