26-05-2020

Ανασφάλεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης – Οι εργαζόμενοι φοβούνται νέα παύση εργασιών και απολύσεις

Ζητούν να βρεθούν άμεσες λύσεις

Με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης τονίζουν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πως εάν δε ληφθούν εντός του Νοεμβρίου αποφάσεις για την έγκριση μελετών για τους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης, τις υπόγειες σήραγγες και κυρίως για το θέμα των αρχαίων στη Βενιζέλου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει για κάποιο διάστημα η εκτέλεση των εργασιών με απόφαση της κοινοπραξίας και του εργολάβου, κάτι που θα σημαίνει απολύσεις εργαζομένων.

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη γίνει πολλές απολύσεις εργαζομένων, με την αιτιολογία ότι δεν εκτελούνται εργασίες λόγω μη έγκρισης μελετών.

Στην ανακοίνωση τονίζουν ακόμα ότι νέες καθυστερήσεις θα σημαίνουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και θα αυξήσουν τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσής του εντός της τελικής ημερομηνίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

«Έτσι λέει μια παλιά παροιμία και σε περίοδο μιας οποιαδήποτε κρίσης την πληρώνουν πάντα όσοι έχουν το λιγότερο άδικο και ευθύνη… οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι στο έργο.

Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του έργου ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για ακόμα μια φορά γινόμαστε θύματα των αποφάσεων που παίρνουν ή που ΔΕΝ παίρνουν οι αρμόδιοι για αυτό το έργο. Φτάσαμε στα τέλη του 2019 για να μιλάμε για νέα χρονοδιαγράμματα που κάθε ημερομηνία ανατρέπεται από άλλη νέα ημερομηνία (έπρεπε το 2019 να μιλάμε και να κατασκευάζουμε τις επεκτάσεις Δυτικά και προς Αεροδρόμιο).

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου στα τέλη του 2020 χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Η νέα Κυβέρνηση με ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ορίζει νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης όλου του έργου τον Απρίλιο του 2023 με το σταθμό Βενιζέλου.

Η Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο εκφράζει τις ανησυχίες της για τις καθυστερήσεις στην έγκριση των μελετών για τους σταθμούς, τις υπόγειες σήραγγες και πρωτίστως για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου (χρονοδιάγραμμα;).

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής και οι ρυθμοί που έχουν πέσει από την άνοιξη του 2019 μέχρι και σήμερα, έχουν ως αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να υπάρχουν πολλές απολύσεις εργαζομένων, με την αιτιολογία πως δεν εκτελούνται εργασίες λόγω μη έγκρισης μελετών.

Πολύ φοβόμαστε πως, αν δεν παρθούν αποφάσεις ΑΜΕΣΑ εντός του μήνα, ίσως προχωρήσουν κοινοπραξία και εργολάβος σε παύση εργασιών για κάποιο διάστημα, με αποτέλεσμα νέες απολύσεις πολλών εργαζομένων, την αλλαγή χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου, πολύ μετά τον Απρίλιο του 2023 και τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του έργου, εντός τελικής ημερομηνίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να επιλύσουν όποιο πρόβλημα έχει προκύψει, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα τα εργοτάξια σε αυξημένους ρυθμούς εργασιών, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.