17-05-2021

Πειρατεία στο Τόγκο: Το πρώτο του ταξίδι έκανε ο έλληνας δόκιμος που απήγαγαν – Το ξέσπασμα του πατέρα

Η περιοχή του Κόλπου της Γουινέας είναι η πλέον επικίνδυνη παγκοσμίως για πειρατείες

Το παρθενικό του ταξίδι έκανε ο νεαρός έλληνας δόκιμος που έπεσε θύμα απαγωγής στο Τόγκο από ένοπλους πειρατές τα ξημερώματα της Δευτέρας, μαζί με άλλα τρία μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Elka Aristotle».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μπορεί αυτό να ήταν το πρώτο του ταξίδι του δόκιμου, όμως ο νεαρός ήταν εκπαιδευμένος σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς τα πλοία συχνά περνούν από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, όπως η περιοχή που έγινε η πειρατεία.

Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που απήχθησαν είναι δύο Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός. Η επίθεση στο πλοίο σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής 11 ναυτικά μίλα από το λιμάνι της Λόμε.

Το πλοίο φρουρούνταν από ενόπλους, όπως αναφέρει το Sputnik, επικαλούμενο την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Τόγκο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τοπικές αρχές στο Τόγκο, εκτιμούν πως οι πειρατές έχουν πάρει τους ομήρους τους κάπου κοντά στη Νιγηρία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά τα αιτήματά τους.

Οι πιο επικίνδυνες θάλασσες

Πρόκειται για τη δεύτερη πειρατεία σε πλοίο κοντά στις Αφρικανικές ακτές μέσα σε λίγα 24ωρα. Το Σάββατο, ανοιχτά του Μπενίν, πειρατές εισέβαλαν σε πλοίο Νορβηγικής εταιρείας και απήγαγαν εννέα ναυτικούς, όλοι Φιλιππινέζοι.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (ΙΜΒ) δείχνουν ότι η περιοχή του Κόλπου της Γουινέας είναι η πλέον επικίνδυνη παγκοσμίως για πειρατείες. Μάλιστα στο πρώτο μισό του 2019, το 73% των απαγωγών, έγινε σε αυτή τη περιοχή, όπου απήχθη και ο 20χρονος Έλληνας.

Το ξέσπασμα του πατέρα

Ο πατέρας του 20χρονου έλληνα ναυτικού που βρίσκεται στα χέρια των πειρατών μίλησε στο ΣΚΑΪ για την περιπέτεια του παιδιού του. Τόνισε πως δεν μπορεί να καταλάβει πώς κατάφεραν να μπουν μέσα οι πειρατές και να αρπάξουν το γιο του και τρία ακόμη μέλη του πληρώματος, ενώ στο πλοίο υπήρχαν φύλακες.

«Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό», «Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δυο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά. Δωμάτιο σε δωμάτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ