30-10-2020

Στους δρόμους για την παιδεία – Πέτρες, μολότοφ και χημικά στο μαθητικό συλλαλητήριο (video)

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα 50 νεαρών πέταξε πέτρες και μολότοφ έξω από τη Βουλή. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές. 

Ομάδα που συμμετείχε στην πορεία προκάλεσε επίσης καταστροφές σε στάσεις λεωφορείων και πεζοδρόμια.

Με κεντρικό σύνθημα «Στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι την Πλατεία Συντάγματος.

Μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Οι μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία όπως είναι, μεταξύ άλλων, η θέσπιση ορίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Στο συλλαλητήριο που χαρακτηρίστηκε από έντονο παλμό συμμετείχαν περίπου 2.000 μαθητές. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν, με καλέσματά τους, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, όπως η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, καθώς και η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας και Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Στο κάλεσμά τους οι μαθητές αναφέρουν:

«Με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, η πλέον κάτοχος της θέσης υπουργού παιδείας είναι η Νίκη Κεραμέως. Η νέα κυβέρνηση χωρίς να χάσει χρόνο, από τις 7 Ιούλη άρχισε να ανακοινώνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν σκοπό να επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ τις ζωές μας ως μαθητές και μαθήτριες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, που έχει θέματα εκτός ύλης στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου.
  • Ο βαθμός του απολυτητηρίου θα συνυπολογίζεται από τις τρεις τάξεις στο Λύκειο.
  • Στις πανελλήνιες εξετάσεις θα υπάρχει βάση του 10. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι βάσεις και όλο και λιγότεροι/ες να περνάνε στο πανεπιστήμιο, στην σχολή που επιθυμούν
  • Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν την ζήτηση και τα αποτελέσματα των μαθητών».

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές, οι φοιτητές, τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιώντας πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μαθητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Μαθητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Κενά στα σχολεία

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες. Παρότι οι φετινές προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών φτάνουν σε αριθμό τις περσινές, τα κενά παραμένουν κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Στις διαμαρτυρίες καλούνται να συμμετέχουν και οι γονείς με τις Ενώσεις Δυτικού και Βορείου Τομέα της Αττικής να καλούν Συλλόγους Γονέων, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε κοινή παρέμβαση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5/11 στις 2:00 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας για τις χιλιάδες χαμένες ώρες στην Εκπαίδευση.

Μαθητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intime, Sooc