31-10-2020

Φωτογραφίες ντοκουμέντα από την αστυνομική επιχείρηση εναντίον κατάληψης στο κέντρο της Αθήνας

Συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα

H μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου εναντίον της κατάληψης που βρισκόταν στο κτήριο  στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ, στην Αθήνα, το οποίο αποτελούσε ελεύθερο κοινωνικό χώρο από το 2006, συνεχίζεται.

Στο κτήριο, έχουν εντοπιστεί έως αυτή την ώρα τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους του κτιρίου, το οποίο πρόκειται σε λίγο να σφραγιστεί.

Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την δεύτερη φάση της «Επιχείρησης Εξάρχεια» της ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση αυτή είχε ξεκινήσει με εκκένωση κτηρίων στα οποία έμεναν πρόσφυγες, ενώ πλέον στη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται κτίρια τα οποία είναι υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστικές οργανώσεις.

Τα τέσσερα άτομα που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ είχαν τον ρόλο του φύλακα. Οι δύο άνδρες, από την ταυτοποίηση στοιχείων που έχει γίνει μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι Γάλλοι και «αχαρτογράφητοι». Η μία γυναίκα φαίνεται να είναι ασιατικής καταγωγής και η δεύτερη Ελληνίδα. Η Ελληνίδα έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές, έχει προσαχθεί πολλές φορές και είναι γνωστή στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η τελευταία φορά που συνελήφθη ήταν το 2015, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών είχε εισβάλει στην Πρυτανεία για να διεκδικήσουν να αφεθεί ελεύθερος αντιεξουσιαστής.

Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές καταλήψεις, η οποία διήρκεσε 15 χρόνια. Αρχικά είχε καταληφθεί ο δεύτερος όροφος και σταδιακά ολόκληρο το κτήριο πέρασε «στα χέρια» των αντιεξουσιαστών.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)