13-04-2021

Μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις του κόσμου «κρύβεται» στην Ελλάδα – Μοναδικές εικόνες (video)

Ηλικίας περίπου 5.000 ετών

Μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις του κόσμου «κρύβει» τα μυστικά της κάτω από το τιρκουάζ χρώμα των νερών στις ακτές της Λακωνίας, στο στενό της Ελαφονήσου.

Δίπλα από την Πούντα Λακωνίας, ανάμεσα στην ξηρά, και τη μικρή νησίδα Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο, βρίσκεται βυθισμένη ελάχιστα μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, μια αρχαία πόλη, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων.

Η πόλη που ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είχε εντυπωσιάσει τους επιστήμονες καθώς έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.

Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Κατοικήθηκε από το 2.800 π.Χ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πόλη κατοικήθηκε πριν από το 2800 π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού, ενώ πιθανολογείται ότι βυθίστηκε το 1000 π.Χ. διατηρώντας ανά τους αιώνες τον βασικό της «κορμό» ακριβώς όπως ήταν και πριν βυθιστεί.

Από το 2009 σε έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Στην περιοχή, επίσης, βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011. Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=JAdwADZorso

Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν η Όνου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφονήσου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ