17-04-2021

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι «πειρατές» του Netflix

Περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ τα χαμένα κέρδη της πλατφόρμας

Συνέχεια στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση σύλληψης του κυκλώματος ονομασία «Extreme Codes», το οποίο έδινε παράνομους κωδικούς σε διάφορες πλατφόρμες streaming τηλεόρασης έναντι μικρής αμοιβής σε χιλιάδες θεατές, έδωσαν οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου για τη σύλληψη των δύο ελλήνων προγραμματιστών, από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που κρύβονταν πίσω από την απάτη.

Την επιχείρηση συντόνισε η Eurojust.

Τα απολεσθέντα κέρδη για τις πλατφόρμες, με την πιο γνωστή ανάμεσα τους να είναι το Netflix, από την τετραετή δράση των δύο δραστών υπολογίζονται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ

Για την υπόθεση συνελήφθη στη χώρα μας ένας 31χρονος Έλληνας στην Θεσσαλονίκη ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός 27χρονου Έλληνα στην Αθήνα, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Προηγήθηκε έρευνα των ιταλικών Αρχών κατά την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δρούσε με σκοπό την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την καταβολή χρηματικού τιμήματος μικρότερου από τη νόμιμη συνδρομή.

Συγκεκριμένα προέκυψε ότι το εγκληματικό δίκτυο λειτουργούσε σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία, από το 2015.

Για την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος χρησιμοποιούνταν πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, με νόμιμους εκπροσώπους τους δύο δράστες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες χθες, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 27χρονου όπου από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε η πρόσβαση του σε διαχειριστικό περιβάλλον οκτώ εξυπηρετητών (servers), ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 συσκευές IPTV, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (USB STICK), εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD) και συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, βρέθηκαν δύο κάρτες SIM, τέσσερις τραπεζικές κάρτες, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, καταμετρητής χαρτονομισμάτων και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Παράλληλα, σε έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στην οικία του 31χρονου στην Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 συσκευές IPTV, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 6 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τρία εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (USB STICK), εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD),συσκευή κινητής τηλεφωνίας, δύο κάρτες SIM, 6 τραπεζικές κάρτες και διαδικτυακή συσκευή αποθήκευσης (NetworkAttachedStorage – NAS).

Επίσης, βρέθηκαν συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, σφραγίδα με λογότυπο εταιρείας,βιβλιάριο καταθέσεων, 114.550 ευρώ και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την πανευρωπαϊκή επιχείρηση, περισσότεροι από 200 διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων δεσμεύτηκαν, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την εγκληματική δραστηριότητα ανέρχεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust, στο ποσό των 6.500.000 ευρώ περίπου, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών νόμιμων παρόχων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά, ειδικά στην Ιταλία οι εταιρείες της οποίας δέχτηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, αλλά και σε επικοινωνία του News 24/7 με τις ελληνικές εταιρείες, η ζημιά σε αυτές είναι αρκετά μικρή, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που αφορούσαν και την Ελλάδα αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Οι ιταλικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συγκεντρώσει πάντως τα ηλεκτρονικά ίχνη εμπλεκομένων στην χώρα μας και πρόκειται να τα αποστείλουν ώστε να ασκηθούν σχετικές διώξεις και εδώ σε χρήστες.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή ενώ ο 31χρονος συλληφθείς, οδηγείται σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

(Με πληροφορίες από news247.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ