19-04-2021

Πρωτοποριακό πρόγραμμα στο Χαλάνδρι: Απορριμματοφόρα κινούνται με υπολείμματα τροφών (video)

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste4Think», τα απορρίμματα κουζίνας μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για βιο-αεριοκίνηση, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Την ώρα που ο πλανήτης μας εκπέμπει «SOS» λόγω και της ρύπανσης, στον δήμο Χαλανδρίου βρήκαν έναν οικολογικό τρόπο για να κινούν τα απορριμματοφόρα τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στο Χαλάνδρι «γράφουν» μια «χρυσή σελίδα» στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς σε συνεργασία και με την επιστήμη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste4Think», τα απορρίμματα κουζίνας συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για βιο-αεριοκίνηση των σκουπιδιάρικων. Συγκεκριμένα, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, ο συγκεκριμένος Δήμος του λεκανοπεδίου Αττικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.

Μ’ αυτό τον τρόπο στο Χαλάνδρι βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό. Η καύσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται οκτώ διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος στο «news24».

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.

«Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο», εξηγεί ο κ. Ρούσσος και συνεχίζει: «Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κίνηση του απορριμματοφόρου».


Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του «Horizon 2020», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα.

Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, σημερινός Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ, που κατάγεται από την Κεφαλονιά. Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα.

«Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και το πρόγραμμα βραβεύτηκε δυο φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Δείτε το βίντεο με τον κ. Λυμπεράτο να παρουσιάζει το σύστημα και τη διαδικασία:

(πληροφορίες από myota.gr, news24)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ