19-05-2021

Νέα πρόκληση από την Τουρκία –  «Κλείνει» με NAVTEX περιοχή από  Καστελόριζο μέχρι Κρήτη

  • Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιοχή που έχουν δεσμεύσει μέχρι σήμερα
  • Η NAVTEX αναφέρει πως πρόκειται για έρευνες σεισμογραφικού χαρακτήρα
  • Η Τουρκία, κάνει λόγο και για «εντοπισμό γεωτρητικών στόχων»
  • Συνεχίζουν οι απειλές για Αμμόχωστο και προσφυγικό

Συνεχίζοντας την προκλητική εξωτερική πολιτική, η Τουρκία προχώρησε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στη δέσμευση της μεγαλύτερης θαλάσσιας περιοχής που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Έτσι, η γειτονική χώρα απομονώνει με νέα Navtex μια περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής, βάσει της οποίας απομονώνεται το Καστελόριζο και οι Τούρκοι θα φτάσουν στην Κρήτη και πολύ κοντά στη Ρόδο.

Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Bilim 2 θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελόριζου, αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου – Ρόδου – Καρπάθου, με σκοπό να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί, βάσει προγράμματος, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της η Τουρκία, κάνει λόγο και για «εντοπισμό γεωτρητικών στόχων», αφήνοντας να εννοηθεί πως, στο μέλλον, ενδέχεται να κάνει κι άλλες έρευνες στην περιοχή.

Το BİLİM-2 είναι ένα ωκεανογραφικό σκάφος που ναυπηγήθηκε το 1983 και θεωρείται από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ως «παλαιάς κοπής». Αλλά την αποστολή του μπορεί να επιτελέσει.

Επιθετική πολιτική και στην Κύπρο

Πριν από δυο ημέρες, με δηλώσεις του στο δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στο θέμα της Αμμοχώστου, την οποία ο ίδιος άλλωστε επισκέφθηκε προ ημερών, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου CNN Turk για το εάν οι Τούρκοι «θα ανοίξουν την Αμμόχωστο;», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι, θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις, ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Οι πρόσφυγες «όπλο» στη φαρέτρα Ερντογάν

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας την Κυριακή (08/09) στη Μαλάτεια, απείλησε πως θα στείλει 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μία φωτογραφία -η οποία δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία, από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας- επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ