18-05-2021

Να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για τα επισφαλή δάνεια ο Σταύρος Ψυχάρης πρότεινε η εισαγγελέας

Πλήρη απαλλαγή για τον κατηγορούμενο εκδότη Σταύρο Ψυχάρη αλλα και για τα τραπεζικά στελέχη για την υπόθεση επισφαλών δανείων πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας φαίνεται να πείστηκε από τη θέση που διατυπώνουν από την αρχή τα στελέχη της τράπεζας, που υποστηρίζουν ότι μετά την είσοδο της χώρας σε μηχανισμό στήριξης και την κρίση, ειδικά σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, η τράπεζα επέλεξε να μην καταγγείλει τις συμβάσεις με τον κ. Ψυχάρη, τακτική που εφάρμοσε αντίστοιχα και με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, ώστε να μη ζημιωθεί από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας και του τζίρου της επιχείρησης. Η πλευρά των κατηγορουμένων ισχυρίζεται ότι για αυτές τις δανειοδοτήσεις η τράπεζα έλαβε εξασφαλίσεις υποθηκεύοντας σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του εκδότη και του γιου του.

«Οι κατηγορούμενοι προέβησαν στις μόνες δυνατές ενέργειες», ανέφερε η εισαγγελέας για όσα έγιναν τόσο το 2010 όσο και μετά το 2012 με δανειοδοτήσεις του κ. Ψυχάρη και τις ρυθμίσεις που έγιναν ώστε να ισχυροποιηθεί ως μοναδικός μέτοχος στον ΔΟΛ και να τεθεί η επιχείρηση σε λειτουργική αναδιάρθρωση καθώς είχε ήδη υποστεί καθίζηση η μετοχή της.

Η υπόθεση, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, αφορά δάνεια ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει ο κ. Ψυχάρης από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δανειοδότηση εγκρίθηκε και χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας.

Απολογούμενοι οι τραπεζικοί, καθώς ο κ. Ψυχάρης δεν μπόρεσε να απολογηθεί για λόγους υγείας, υποστήριξαν ότι η τράπεζα έχει ανακτήσει ήδη περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από αναγκαστικές εκτελέσεις και εκπλειστηριάσεις περιουσιακών στοιχείων τόσο του συγκατηγορουμένου τους όσο και του υιού του και πως αναμένεται να εκποιηθούν άμεσα και άλλα δύο ακίνητα, επί των οποίων η τράπεζα έχει εμπράγματα δικαιώματα.

Είπαν, επίσης, ότι οι ενέργειές τους όσον αφορά το 2010 και μετά είχαν γνώμονα τις προβλέψεις ότι η χώρα θα ανέκαμπτε δύο χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, ενώ τόνισαν πως ο δανειολήπτης εξυπηρετούσε τα δάνεια έως τα το 2016. Η αλλαγή επί τα χείρω της οικονομικής κατάστασης μετά το 2015, όπως σημείωσαν, ήταν και ο λόγος που προχώρησαν σε καταγγελία των συμβάσεων.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε επόμενη δικάσιμο.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ