22-04-2021

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων

Τον κίνδυνο τσουχτερών προστίμων αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τα επιτρεπόμενα προϊόντα και τις καθορισμένες τιμές.

Πρώτο κουδούνι λοιπόν αύριο και το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, κυλικεία, αναψυκτήρια και καντίνες σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα με ανώτατη τιμή. Επίσης στα κυλικεία των σχολείων απαγορεύεται η πώληση καφέ στους μαθητές αλλά μόνο στο διδακτικό και το λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Οι ιδιοκτήτες κυλικείων όπως και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεούνται να έχουν αναρτημένους τιμοκαταλόγους, ορατούς από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου.

Μάλιστα στους καταλόγους εκτός των τιμών θα πρέπει με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα να αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:

«ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΑΠΛΟ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΣΗΣΑΜΕΝΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ), ΤΥΡΟΠΙΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ, ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ»

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικά μπουκάλια και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Οι τιμές όπως καθορίζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης:

Τα πρόστιμα

Όποιος ιδιοκτήτης αγνοήσει τα προβλεπόμενα θα κληθεί να βάλει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη καθώς τα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης ορίζονται ως εξής:
Α. Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, χίλια ευρώ (1.000€).
Β. Για υπέρβαση τιμής, χίλια ευρώ (1.000€) ανά είδος.
Γ. Για έλλειψη είδους, χίλια ευρώ (1.000€) ανά είδος.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνουν την τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ