17-04-2021

Έκπτωτη από τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη κηρύχθηκε η εταιρεία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Έκπτωτη κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη η εταιρεία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,  από τη δρομολογιακή γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και επιστροφή με μερική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής (22.287,52Euro),υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς ήδη από την 6η Αυγούστου 2019 η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εκτελεί τα εγκεκριμένα δρομολόγια της αν και της δόθηκε πίστωση χρόνου ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του πλοίου της ΣΑΟΣ ΙΙ είτε και να το αντικαταστήσει με άλλο.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα 09/09 η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη καλύπτεται από το ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΤ». Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ», που έως χθες Κυριακή 08/09 κάλυπτε τη συγκεκριμένη γραμμή επέστρεψε στα δρομολόγια του στις Κυκλάδες.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει το ενδεχόμενο της αύξησης των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα, με βελτιωμένο πλαίσιο προκήρυξης και τη χρήση πλοίου αντικατάστασης από τις εταιρείες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον στο ακτοπλοϊκό δίκτυο από πιθανές βλάβες πλοίων, όπως με την υπόθεση των δύο πλοίων της «ΣΑΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Η χρηματοδότηση των μισθωμάτων για τις άγονες γραμμές που ανέρχονται σε 105, θα γίνεται πλέον από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ αναμένεται να ανέλθει σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, από τα 100 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 130 εκατομμύρια ετησίως.

Επιπλέον η αύξηση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μπορούν πλέον στο ακτοπλοϊκό δίκτυο να χρησιμοποιηθούν πλοία καλύτερης κατηγορίας ώστε όλα τα νησιά να αντιμετωπισθούν ισότιμα. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας είναι επίσης η πρόβλεψη του «πλοίου αντικατάστασης» που όποια εταιρεία θα διαθέτει θα έχει την ανάλογη προτεραιότητα, ενώ αυτό αν δεν εφικτό θα δίνεται η δυνατότητα ορισμού «πλοίου αντικατάστασης» από άλλες εταιρείες. Επίσης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης πέρα από την Αλεξανδρούπολη εξετάζεται να γίνεται και με τη Λήμνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ