12-04-2021

Αρνούνται κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή τρεις κατηγορούμενοι – «Μας αναγνώρισαν από… αγανάκτηση»

  • Αρνούνται κάθε σχέση με την οργάνωση και την επίθεση οι κατηγορούμενοι
  • Ανασκευάζουν μέχρι και τις αρχικές του καταθέσεις
  • «Ήμουν νέο παιδί. Δεν ήξερα τι υπέγραφα» λένε για τα τάγματα εφόδου

«Αίμα, τιμή, δεν ήμουνα εκεί» φαίνεται πως είναι η νέα γραμμή υπεράσπισης των μελών της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, μετά τον Αγριογιάννη, δύο ακόμα κατηγορούμενοι για την παρά λίγο δολοφονική επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων το 2012, ο Μάρκ. Ευγενικός και ο Θ. Μαρίας επιμένουν πως συνελήφθησαν άδικα.  

Ο Μ. Ευγενικός δεν μπόρεσε να δώσει κάποια πειστική απάντηση για το πώς τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συγκατηγορούμενοί του έχουν αναγνωριστεί από θύματα, υποστηρίζοντας -όπως και ο πρώτος κατηγορούμενος Δημ. Αγριογιάννης- ότι εκείνοι βρίσκονταν σε ένα βενζινάδικο. «Εγώ δεν πήρα καμία εντολή και δεν γνώριζα κανέναν. Δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Είμαι ψηφοφόρος, πήγα σε δύο ομιλίες για να ακούσω τι έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι και πήγα και σε μία διανομή τροφίμων» ανέφερε στο δικαστήριο.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Αν. Πανταζής όχι μόνο δεν υπήρξε πυρηνάρχης, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Τοπική Οργάνωση Περάματος, ενώ παρά τις τοποθετήσεις που θέλουν τον Μ. Ευγενικό να φορά το επίμαχο βράδυ μπλούζα της Χρυσής Αυγής, ο ίδιος επέμεινε ότι φορούσε ένα λευκό πουκάμισο.

Εισαγγελέας: Εδώ στην κατάθεση λέτε ότι «κανά δυο φορούσαν μαύρες μπλούζες αλλά δε θυμάμαι ποιοι».

Κατηγορούμενος: Δε θυμάμαι, όχι δε φορούσαν.

Εισαγγελέας: Και αυτό το λέει και ο Αγριογιάννης, ότι τις γυρίσατε ανάποδα, τα οποία ανασκευάζει.

Κατηγορούμενος: Δεν είναι αλήθεια αυτά.

«Όποιος νύχτα περπατεί…»

Αλλά και ο Θωμάς Μαρίας επέρριψε ευθύνες στην εφέτη ειδική ανακρίτρια, ότι δηλαδή η απολογία του ενώπιον της δεν είναι αληθινή, καθώς, όπως είπε, πιέστηκε να πει ότι δύο άνδρες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. «Μου είπε ότι θα πάω σε στρατιωτικές φυλακές γιατί ήμουν φαντάρος...» ισχυρίστηκε με την πρόεδρο να σχολιάζει: «χρησιμοποιείτε μια τακτική όλοι. Δεν ξερω τι εχετε σκεφτεί όλοι».

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ως μέλος του τάγματος εφόδου έφτασε στο σημείο να εξηγεί: «Ήμουν νέο παιδί. Δεν ήξερα τι υπέγραφα. Δεν πρέπει να βάζουν τα παιδιά 20 χρονών να υπογράφουν. Δεν έχει σώας τα φρένα ένα παιδί 20 χρονών».

Ο Μαρίας, που υποστήριξε πως δεν έχει σχέση με την επίθεση σε βάρος των  Αιγύπτιων ψαράδων και δεν γνωρίζει τίποτα, δήλωσε ότι ήταν θέμα τύχης η εμπλοκή του στην υπόθεση. «Στην περίπτωσή μας ισχύει το “όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί”. Κυκλοφορούσα νύχτα και ήμουν εκεί που δεν έπρεπε. Έτυχε να είμαι σε λάθος σημείο, λάθος ώρα» κατέθεσε.

Παράλληλα, επιχείρησε να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν πλησίασε τους παθόντες για να τους ρωτήσεις γιατί τον αναγνώριζαν αφού δεν συμμετείχε στην επίθεση. «Το σκέφτηκα, αλλά αν το έκανα, μπορεί να είχα μπλέξει παραπάνω. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη» είπε και εξήγησε ότι τον αναγνώρισαν από… αγανάκτηση. Όπως ανέφερε: «Πάνω στην αγανάκτηση και στα νεύρα κάποιον θες να κατηγορήσεις. Εμάς έδειξε η αστυνομία, εμάς βρήκαν. Οποιοσδήποτε και αν ήταν στη θέση μας, θα έλεγαν ότι τους αναγνωρίζουν. Και εγώ να ήμουν το ίδιο θα έκανα. Ήταν αγανακτισμένοι. Έπαθαν ζημιά στα αυτοκίνητά τους, στο σπίτι τους, ένας άνθρωπός τους ήταν σοβαρά χτυπημένος» ισχυρίστηκε.

Η δίκη διεκόπει για αύριο, ύστερα από έντονη αντιπαράθεση της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, αναφορικά με την καταγγελίες των κατηγορουμένων κατά των ανακριτριών.

Πώς εμπλέκεται ο (ευρωβουλευτής πλέον) Λαγός

H επίθεση ήταν «προαναγγελθέν έγκλημα», καθώς ο ευρωβουλευτής πλέον υπόδικος Λαγός (τότε βουλευτή Πειραιώς της ΧΑ) είχε δηλώσει πως «…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…».

Μετά τη επίθεση στους αιγύπτιους εργαζόμενους, θα εξεταστεί σε βάρος αφισσοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Όσο για την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, που φέρει ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, αναμένεται να απολογηθεί στο τέλος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ news247.gr, jailgoldendawn.com)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ