23-04-2021

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η «έκρηξη» της προέδρου όταν κατηγορούμενος αναίρεσε την απολογία του

  • Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην επίθεση αποδίδοντας το γεγονός της σύλληψής του στην… τύχη
  • «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης;», του είπε η πρόεδρος

Η δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και τη Δευτέρα (09/09) η απολογία κατηγορούμενου ως μέλους του τάγματος εφόδου, που επιτέθηκε στο σπίτι των αιγύπτιων αλιεργατών, το καλοκαίρι του 2012, προκάλεσε την έκρηξη της πρόεδρου της έδρας.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος αναίρεσε την απολογία του, ενώπιον των ανακριτών, όπου είχε δώσει λεπτομερείς περιγραφές για το πώς οι συγκατηγορούμενοί του επιχείρησαν να κρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση.

«Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε… Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο…», διερωτήθηκε με έντονο τρόπο η Μαρία Λεπενιώτη.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην επίθεση αποδίδοντας το γεγονός της σύλληψής του στην… τύχη. «Πιστεύω ότι έγινε για να ενεργοποιήσουν το θέμα. Εμάς βρήκαν και σε εμάς τα έκαναν…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο είπε: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

Όπως υποστήριξε ο Αγριογιάννης, από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου 2012, οπότε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχε επιτεθεί στο σπιτάκι των αλιεργατών στο Ικόνιο, βρισκόταν με την ανήλικη -τότε- συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση στην παραλία Περάματος και πως φεύγοντας με το μηχανάκι του «συνάντησε τυχαία» σε ένα μαγαζί τους συγκατηγορουμένους του. Επέμεινε, επίσης, πως ουδείς από όσους συνάντησε φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, κάτι που είχε αναφέρει στην ανακριτική απολογία του. Αντίθετα, μάλιστα, σήμερα δήλωσε πως οι συγκατηγορούμενοί του, που βρήκε τυχαία στο μαγαζί, «ήταν ντυμένοι καλά» σαν είχαν πάει σε γάμο ή βάφτιση.

Ο Αγριογιάννης απέδωσε «στην ανακρίτρια» τη δυσαρμονία ανάμεσα σε όσα είχε ισχυριστεί τότε, με αυτά που που είπε σήμερα επιμένοντας «δεν τα έχω πει εγώ αυτά» και προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου, η οποία τον ρώτησε: «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε… ».

Κατηγορούμενος: «Πήγαμε στο βενζινάδικο, βάλαμε σε ένα μπιτόνι βενζίνη για το αμάξι του Πανταζή. Στην επιστροφή αστυνομικοί μας σταμάτησαν και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου. Η μηχανή μου δεν είχε πινακίδα. Με γυρνάνε πίσω για να πάμε στο Τμήμα, και εκεί βλέπω σε ένα περιπολικό τους υπόλοιπους. Ρώτησα τον Παπαδόπουλο τι συμβαίνει και μου είπε «θα σου πω μετά». Αυτά είναι η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή και για ποιο λόγο… Εγώ νόμιζα πως με πήραν για την πινακίδα και ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος για μια υπόθεση που δεν έχω καμία σχέση... Κατάλαβα ότι για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της ΧΑ αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ, εγώ δεν είδα ποτέ στολές παραλλαγής, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτοί που το έκαναν. Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, που ήταν ρατσιστικό. Εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζούμε ειρηνικά, εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο».

Ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση, ενώ απαντώντας πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο, είπε: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

«Εγώ κατάλαβα ότι για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ, εγώ δεν είδα ποτέ παραλλαγές, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτούς που το έκαναν», τόνισε στην απολογία του ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, που ήταν ρατσιστικό, εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζούμε ειρηνικά, εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο».

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου Μάρκου Ευγενικού.

Υπενθυμίζεται ότι στο δικαστήριο απολογήθηκαν πριν από την καλοκαιρινή διακοπή, οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ