13-02-2021

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, ο Ρουπακιάς ευθύνεται», λέει ο Πατέλης

  • Συνεχίστηκε με την απολογία του Γιώργου Πατέλη η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • Δηλώνει άγνοια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
  • «Κανένας δεν είχε σχέση με τον φόνο εκτός από το Ρουπακιά», είπε

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με την απολογία του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από τον Γιάννη Λαγό για τα μηνύματα που έστελνε κατ’ εντολή του και επίσης δήλωσε άγνοια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Ο κατηγορούμενος, ξέσπασε δηλώνοντας αγανακτισμένος για τον «χλευασμό» που -όπως είπε- δέχθηκε και για το ότι τον «πέταξαν» στη φυλακή για περίπου δύο χρόνια.

Όσον αφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Πατέλης ανέφερε ότι το περιβόητο μήνυμα που ζητούσε να μαζευτούν όλοι στην Τοπική, έχει καταγραφεί και ερμηνευτεί λάθος.

Παράλληλα, τόνισε ότι το μήνυμα που έστειλε, και η δολοφονία Φύσσα είναι δύο διαφορετικά συμβάντα τα οποία «δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους».

«Κανένας δεν είχε σχέση με τον φόνο εκτός από το Ρουπακιά. Αυτός θα μας πει τι έχει συμβεί, εγώ δεν μπορώ να ξέρω», είπε και πρόσθεσε:

«Με πέταξαν στη φυλακή σαν να ήμουν σκουπίδι… κανένας δεν ήθελε ο Παύλος Φύσσας να βρεθεί εκεί που είναι. Το καταδικάζω αυτό. Του Ρουπακιά του είπα “κόψε τον λαιμό σου με αυτά που έκανες”. Η συνείδησή μου είναι πάρα πολύ καθαρή και λυπάμαι για το που κατέληξε αυτό το παιδί».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Ρουπακιά υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο αλλά δεν είχε κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα στην Τοπική Νίκαιας.

Ωστόσο, ο πυρηνάρχης Νίκαιας, που υποστηρίζει ότι βρισκόταν συνέχεια στο σπίτι του το βράδυ της δολοφονίας, δεν μπόρεσε να εξηγήσει για ποιο λόγο ο Γιώργος Ρουπακιάς επέλεξε να καλέσει εκείνον μετά την προσαγωγή του για να τον ενημερώσει τί είχε συμβεί, παρά το ότι -κατά τον Πατέλη- η δολοφονική επίθεση δεν είχε σχέση με την Τ.Ο. Νίκαιας.

«Ο Ρουπακιάς μου τηλεφώνησε και είπε “χρειάζομαι δικηγόρο, μαχαίρωσα άνθρωπο. Δεν μπορώ να σου πω τώρα, θα μου πάρουν το τηλέφωνο, μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο”. Του απάντησα: “Όπως τα έκανες, κόψε τον λαιμό σου”», είπε ο Πατέλης στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;

Κατηγορούμενος: Γιατί ήμουν στην Τοπική.

Πρόεδρος: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την Τοπική;

Κατηγορούμενος: Όχι κυρία πρόεδρε. Να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο Τμήμα.

Στην αρχή της απολογίας του ο κατηγορούμενος είπε ότι μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ίμια που παρακολούθησε, η οποία «τον γοήτευσε». Σε ερώτηση της προέδρου τι ήταν το «γοητευτικό» που είδε, ο Πατέλης απάντησε:

«Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν το Εθνικό Ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το 2013 είχε ξεκινήσει πια να εργάζεται ως ασφάλεια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Εν τω μεταξύ, ο τότε υπεύθυνος της Τοπικής Πειραιά τού πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια.

Πρόεδρος: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;

Κατηγορούμενος: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην Τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.

Πρόεδρος: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Όλη η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.

Σε ερωτήσεις της έδρας για τη Ζώνη του Περάματος, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή και πως είχε πάει σε ομιλία των βουλευτών Λαγού και Παναγιώταρου για να ενισχύσει την παρουσία του κόσμου της οργάνωσης.

Για τη φωτογραφία μελών της Τοπικής να χαιρετούν ναζιστικά με την σημαία των SS σε κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα, ο Πατέλης ισχυρίστηκε:

«Δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό. Αυτή τη σημαία μού την έστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακούλα με τη σημαία να τη δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακούλα που έλεγε “αυτοί είσαστε”. Εγώ την πήρα τη σακούλα στην κατασκήνωση… Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία…».

Συμπλήρωσε, δε, για τον χαιρετισμό τους ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξάς».

Πρόεδρος: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν αυτόν τον χαιρετισμό;

Κατηγορούμενος: Ο Χίτλερ αλλά δεν το έκανα για αυτόν τον λόγο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ