20-04-2021

Έτσι εξαρθρώθηκε το κύκλωμα με την τεράστια χασισοφυτεία στη Βοιωτία (video)

Τη μεγαλύτερη χασισοφυτεία που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ελλάδα εντόπισε η Δίωξη Ναρκωτικών με 12.800 δενδρύλλια ενώ μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν έξι άτομα μέλη του κυκλώματος, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα επτά μεταξύ των οποίων και ο αλβανός αρχηγός της σπείρας.

Η είδηση έγινε γνωστή την Τρίτη (11/6) και την Τετάρτη (12/6) η ΕΛ.ΑΣ. έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για το πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης σε περιοχή της Βοιωτίας (στα σύνορα με την Αττική), έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και έρευνες μηνών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ από την φυτεία το κύκλωμα θα διέθετε στην αγορά πάνω από 3 τόνους χασίς ενώ τα κέρδη υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούσαν τα 6 εκατ. ευρώ.

Όπως είπαμε, εντοπίστηκαν δύο φυτείες με 12.800 δενδρύλλια, συνολικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και κατασχέθηκαν οπλισμός και σύνεργα.

Η τεράστια φυτεία εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη ημιορεινή περιοχή στη θέση Βίλιζα Στεφάνης Βοιωτίας και οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, όπως ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ, εναέρια μέσα και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Είχε προηγηθεί πολυήμερη έρευνα, όπου διαπιστώθηκε ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του κυκλώματος. Τα μέτρα ασφαλείας για την επιτήρηση της φυτείας ήταν ιδιαίτερα και αυστηρά, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ, τα μέλη του κυκλώματος ήταν αποφασισμένα να «εξαφανίσουν» όποιον κατά τύχη ανακάλυπτε τη φυτεία. Για αυτό το λόγο ήταν οπλισμένα με βαρύ οπλισμό.

Κεντρικό ρόλο είχε ένας 54χρονος βοσκός κάτοικος της περιοχής που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός φαρμακοποιού για κτηματικές διαφορές.

Ο 54χρονος, γνωρίζοντας την δύσβατη περιοχή και τα μονοπάτια, είχε αναλάβει την τροφοδοσία των καλλιεργητών που διέμεναν στη φυτεία.

Η καταδίωξη

Περιμετρικά της φυτείας υπήρχαν παρατηρητές που παρακολουθούσαν οποιαδήποτε περίεργη κίνηση. Όταν ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση ειδοποίησαν τους καλλιεργητές. Τρεις από αυτούς ξεκίνησαν με τα πόδια να διαφύγουν και τότε άρχισε μια καταδίωξη από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, σε ένα ιδιαίτερα δύσβατο περιβάλλον. Τελικά τα τρία άτομα συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη 20χλμ στην περιοχή του Θριάσιου.

Τα «κατσίκια»

Προκειμένου να μην δίνουν στόχο στις συνομιλίες του τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν διαφορές κωδικές ονομασίες.

Όταν περνούσε κάποιο πυροσβεστικό όχημα το έλεγαν «τρένο της φωτιάς», το ελικόπτερο το έλεγαν «κουνούπι», τα drone «πουλιά, τα δενδρύλλια «κατσίκια» ενώ όταν έλεγαν ότι «αρμέγουν τις κατσίκες» εννοούσαν ότι πότιζαν τα δενδρύλλια.

Όπως είπαμε, η υπόθεση παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Γεώργιο Κανέλλο και τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Θεόδωρο Χρονόπουλο.

Αναλυτικά ανέφεραν τα εξής:

Από την κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σε σχέση με τη δράση του εγκληματικού κυκλώματος, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη του δραστηριοποιούνταν στην συστηματική και επαγγελματική καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, έχοντας εγκαταστήσει ιδιαίτερα μεγάλη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε δυσπρόσιτο, δύσβατο, ημικρημνώδη χώρο στην θέση Βίλιζα στην περιοχή Στεφάνη Βοιωτίας.

Πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 10 Ιουνίου 2019, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας (Τ.Α. Θηβών – Ο.Π.Κ.Ε.) και με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Ε.Κ.Α.Μ., της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Δ.Ε.Α.Δ. και της Δ.Ε.Ε.

Η επιχείρηση διήρκεσε έως τις πρωινές ώρες της επομένης, Τρίτης 11 Ιουνίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι μελών της οργάνωσης και την εκρίζωση – κατάσχεση δέκα χιλιάδων εκατό (10.100) δενδρυλλίων κάνναβης, τα οποία βρίσκονταν υπό ανάπτυξη σε ποώδη μορφή.

Από την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, με τη συνδρομή όλων των ανωτέρω αστυνομικών δυνάμεων, εντοπίστηκαν επιπλέον δύο χιλιάδες επτακόσια (2.700) δενδρύλλια κάνναβης σε φυτώριο, καθώς και ο χώρος που προορίζονταν για την άμεση εμφύτευση και καλλιέργεια αυτών.

Για την περίπτωση αυτή, εξετάζεται το ενδεχόμενο συσχετίσεως των δύο φυτειών, λόγω της ανευρέσεώς τους στον ίδιο ημιορεινό όγκο.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

-(10.100) δενδρύλλια κάνναβης,

-πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με γεμιστήρα και (26) φυσίγγια,

-πιστόλι με γεμιστήρα και (5) φυσίγγια,

-(5) κυνηγετικά όπλα,

-(44) φυσίγγια,

-το χρηματικό ποσό των (5.310) ευρώ,

-(10) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

-ηλεκτρονική ζυγαριά ακρίβειας,

-(3) ζευγάρια κιάλια και ένα μονόκιαλο,

-πλήρης εξοπλισμός καλλιέργειας, συντήρησης και υδροδοτήσεως της φυτείας και

-είδη διαμονής και προσωπικής υγιεινής των συντηρητών – καλλιεργητών της φυτείας.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της δραστηριότητας της εν λόγω ομάδας, δηλαδή την μεθοδολογία δράσεως (modus operandi) των εμπλεκομένων μελών, την κατασχεθείσα ποσότητα δενδρυλλίων κάνναβης, την επιλογή του χώρου της καλλιέργειας, των μέτρων προφύλαξης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης (δημιουργία σημείων επιτήρησης της φυτείας περιμετρικά της ευρύτερης περιοχής), και το βαρύ οπλισμό που κατείχαν, προκύπτει η ύπαρξη επαγγελματικής υποδομής για τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τρίτη (11/6) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, εις βάρος τους, να περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών, περί όπλων, παράνομης διαμονής στην χώρα και το αδίκημα της κλοπής».

(πληροφορίες από athina984.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr/astinomia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ