05-03-2021

Σε κατάληψη το 1ο Μειονοτικό Σχολείο από γονείς και μαθητές για τα κενά των δασκάλων

Υπο κατάληψη τελεί το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης από γονείς και τη Σχολική Εφορεία, από το πρωί της Τετάρτης.

Ύστερα από αποφάσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Σχολικής Εφορείας, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι το σχολείο υπολειτουργεί λόγω της απουσίας 8 δασκάλων του μειονοτικού προγράμματος και των σχετικών βιβλίων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το σχολείο να κλείνει στις 12.25 καθημερινά και να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία.

Σύμφωνα με τη Σιμπέλ Κόντε, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η κατάληψη είναι το πρώτο βήμα έκφρασης της διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σχολείο και το γεγονός ότι 40 μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους οι μητέρες, αν και εργαζόμενες, είναι αναγκασμένες να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους λίγο μετά τις 12 μετά το μεσημέρι.

Η γραμματέας της Σχολικής Εφορείας, Σεβάλ Οσμάνογλου, ανέφερε ότι η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών χωρίς σταθερούς δασκάλους είναι άσχημη, ενώ και οι γονείς δεν μπορούν να βοηθήσουν το σχολείο και τα παιδιά τους.

«Τα παιδιά διψάνε για εκπαίδευση και όλοι ελπίζουν να ευοδωθούν τα αιτήματά μας για πλήρωση των κενών καθώς οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν και σε άλλα σχολεία», δήλωσε η ίδια.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη ΑΜ-Θ, στην αφετηρία της νέας σχολικής χρονιάς είχαν εξασφαλιστεί 73 πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας για προσλήψεις μουσουλμάνων δασκάλων – αποφοίτων της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στο μειονοτικό πρόγραμμα για τα Μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Με παρέμβασή του, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Σάββας Μελισσόπουλος, υποστηρίζει ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 είχαν προσληφθεί 61 αναπληρωτές απόφοιτοι της ΕΠΑΘ που εργάστηκαν στις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο μειονοτικό πρόγραμμα των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, ενώ φέτος ακόμη δεν έχουν προσληφθεί οι συγκεκριμένοι αναπληρωτές – της κατηγορίας «ΠΕ 73» αποφοίτων της ΕΠΑΘ, που πρόκειται να εργαστούν στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ