27-01-2021

«Γροθιά στο στομάχι» η ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ: Η απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε πριν έναν χρόνο

Είναι ένα από τα ελάχιστα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα που μιλούν ανοιχτά για τις ψυχικές ασθένειες που τους ταλαιπωρούν. Σε βιβλία, σε ομιλίες, σε social media. Επειδή μιλούν βέβαια για αυτές δεν σημαίνει ότι βρίσκονται πάντα πίσω τους, αφού μία ψυχική νόσος θέλει συνεχή δουλειά ώστε να αντιμετωπιστεί.

Ούτε και τώρα όμως, στην πιο δύσκολή του ώρα, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, απέκρυψε την περίπτωσή του. Σε μία ανάρτηση – γροθιά στο στομάχι στο προσφιλές του Facebook, ο αγαπημένος συγγραφέας γνωστοποίησε την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει έναν χρόνο πριν, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφία από τη νοσηλεία του.

«Απέφευγα να μιλήσω για την απόπειρα, και δεν τολμούσα να αντικρίσω τη φωτογραφία του σακατεμένου μου εαυτού – γιατί με κατέτρυχε η ντροπή που επί αιώνες τυραννούσε (κι εξακολουθεί να τυραννά) τους ψυχικά νοσούντες: το στίγμα κι η σιωπή, η αίσθηση ότι ευθύνεσαι για την αρρώστια σου, η άδικη, παράλογη, απάνθρωπη ενοχή για μια πράξη που δεν ήταν παρά ένα δραματικό σύμπτωμα μιας νόσου πέρα από τον έλεγχό σου» έγραψε στο ποστ του.

Και προέτρεψε όλους τους ψυχικά νοσούντες στην πιο σημαντική πράξη: Μιλήστε για την αρρώστια σας. Ζητήστε τη βοήθεια φίλων, γνωστών, συγγενών – πάνω απ’ όλα, τη βοήθεια γιατρού. Η κατάθλιψή σας, η υπομανία, η ψύχωση, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, δεν είναι παρά συμπτώματα μιας ψυχικής νόσου. Θα ντρεπόταν ποτέ ένας καρκινοπαθής για τη νεοπλασία του, ένας διαβητικός για το ασθενικό πάγκρεας με το οποίο γεννήθηκε; Καμιά ντροπή: ό,τι νοσεί, είναι ζωντανό – κι άρα μπορεί να ζήσει καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ