26-10-2020

Θρηνεί η Θεσσαλονίκη – «Έφυγε» ο τελευταίος μεγάλος της ρεμπέτικης νύχτας (video)

«Έσβησε» σε ηλικία 88 ετών ο τελευταίος της παλιάς ρεμπέτικης σχολής στο σπίτι του στις Συκιές, ο βιρτουόζος του μπουζουκιού Σωκράτης Θεοδωρίδης.

Από το θρυλικό «Μινουϊ», όπου «κατέθεσε» την τελευταία του πενιά το 2006, αναχώρησε σήμερα με προορισμό το «πάλκο τ ουρανού», για να σμίξει και πάλι με την μποέμισα Λιλή και τον «παππού» Γιώργο Καμπουρέλο και να τρελάνουν με τα ταξίμια τους τους αγγέλους.

Σωκράτης, Καμπουρέλος και η Λιλή, ήταν το εμβληματικό τρίο που σφράγισε τις δεκαετίες του 80 και του 90, τη ρεμπέτικη Θεσσαλονίκη.

Και σε ποια «πατάρια» δεν εμφανίστηκαν;

Καλύβα, Σπηλιά, Φλαμίγκο, Νονός, Ρεμέντζο, Έλατος, Αλιτσος, ήταν μερικά εξ αυτών.

Αλλά εκεί που δοξάστηκαν ήταν στο μοναδικό «Μινουϊ», στην οδό Δαγκλή, απέναντι από την ΧΑΝΘ  στην αρχή και στην Καμάρα αργότερα μέχρι το 2006, οπότε τελείωσαν όλα, με τον θάνατο του Καμπουρελου πρώτα, της Λιλής αργότερα και τη μουσική μοναξιά και ορφάνια στην οποία περιέπεσε ο ίδιος  στη συνέχεια.

Ήταν αυτός ο «πρώτος θάνατος» του Σωκράτη, όπως τον ήξερε όλη η ρεμπέτικη Θεσσαλονίκη.

Αποσύρθηκε έκτοτε στο σπίτι του στις Συκιές, όπου στην αρχή  «βάραγε»  κάπου-κάπου για το κέφι του αλλά σιγά-σιγά άρχισε να μην πιάνει καν στα χέρια του «το όργανο».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αγρίνιο: Τραυμάτισε με μαχαίρι 39χρονη και 16χρονο κορίτσι - Βγήκαν έντρομες στο κέντρο της πόλης

«Δεν πάνε τα δάχτυλα», έλεγε στον φίλο του Νικο Βαλάνα, που τον παρότρυνε να παίζει κάποια κομμάτια.

Όπου και αν εμφανιζόταν την εποχή εκείνη η «αγία τριάς» του ρεμπέτικου την ακολουθούσαν ρέκτες της νυχτερινής  διασκέδασης.