19-04-2021

Ανατροπή στα βαρέα και ανθυγιεινά – Έρχεται ρύθμιση για ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότησης

  • Όλα όσα προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου
  • Τι ισχύει σήμερα: Ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει 1.000 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του
  • Τι αλλάζει: Με τη νέα διάταξη, το χρονικό διάστημα στα τελευταία 17 χρόνια
  • Αχτσιόγλου: Με τη ρύθμιση θα καλύπτονται ασφαλισμένοι με μεγάλες περιόδους ανεργίας

Σε μια σημαντική προαναγγελία για τους εργαζομένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) προχώρησε σήμερα, Δευτέρα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Grtimes.gr, η κ. Αχτσιόγλου αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα περιληφθεί διάταξη, η οποία θα προβλέπει ευνοϊκότερο πλαίσιο θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας, η εν λόγω διάταξη θα επεκτείνει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά, για να θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης. «Αυτήν τη στιγμή, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει 1.000 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του. Με τη διάταξη που φέρνουμε στη Βουλή, επεκτείνουμε αυτό το χρονικό διάστημα στα τελευταία 17 χρόνια», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι, με αυτήν τη χρονική επέκταση, καλύπτονται ασφαλισμένοι με μεγάλες περιόδους ανεργίας, ώστε να μπορούν σε αυτό το ευνοϊκότερο πλαίσιο να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

«Είναι μία ακόμη ρύθμιση που θεωρώ ότι θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που την περιμένουν», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ