24-01-2021

Υπόθεση Νovartis: Ο μάρτυρας «κλειδί» που γνώριζε πράγματα εκ των έσω

  • Ο Ν.Μ. είναι πρώην εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης και ζήτησε να μετατραπεί σε προστατευόμενος μάρτυρας
  • Ήταν χειριστής του λογισμού για τις τιμές των φαρμάκων, είχε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ενώ ήταν στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου
  • Ο μάρτυρας με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» τον χαρακτηρίζει «σημαντικό πρόσωπο» λόγω της θέσης του
  • «Παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου», αναφέρει η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο, με την κατάθεση του μάρτυρα Ν.Μ. να θεωρείται καταλυτική για την πρόοδο της έρευνας.

Ο Ν.Μ. είναι πρώην εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης και ζήτησε να μετατραπεί σε προστατευόμενος μάρτυρας, προκειμένου να καταθέσει. Ο μάρτυρας, που είναι το τελευταίο πρόσωπο που κατέθεσε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών λίγες μέρες πριν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή, γνώριζε πράγματα εκ των έσω.

Φιλικές σχέσεις με τον Φρουζή, στενός συνεργάτης του Λοβέρδου

Οι γνώσεις που ο συγκεκριμένος μάρτυρας διαθέτει φαίνονται και από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Όπως αναφέρουν, ήταν χειριστής του λογισμού για τις τιμές των φαρμάκων, είχε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ενώ ήταν στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Στις καταθέσεις του, ο μάρτυρας με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» τον χαρακτηρίζει «σημαντικό πρόσωπο» λόγω της θέσης του. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που ίδιος είχε δημιουργήσει με χρηματοδότηση της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο καθόριζε τις τιμές όλων των φαρμάκων της αγοράς. Η δωροδοκία προς τον Ν.Μ. γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχει συνάψει η Novartis Hellas με την εταιρεία συμφερόντων του».

Παράλληλα, κατέθεσε ότι «η επιτροπή τιμών φαρμάκων, της οποίας ήταν μέλος ήταν υποχρεωμένη να τον καλεί για να διαμορφώνει τις τιμές των φαρμάκων γιατί ήταν ο μόνος που μπορούσε να διαχειριστεί τη δυσνόητη μαθηματική φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ο ίδιος ήταν σε στενή συνεργασία με το Φρουζή για θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων της Novartis Hellas. Οι δυο τους είχαν πολύ στενή σχέση και σε κοινωνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είχαν κοινές έξοδος στο κέντρο διασκέδασης. Αυτό έγινε καθόλη τη διάρκεια από το 2009 μέχρι το 2012 και -με μια ενδιάμεση διακοπή επί υπουργίας Σαλμά- από το 2013 μέχρι τουλάχιστον το έτος 2014. O N.M. βοήθησε την Novartis με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος ήταν η προστασία από μειώσεις τιμών φαρμάκων οι οποίες δεν ήταν ανάλογες αλλά μικρότερες από τις μειώσεις το μέσο όρο της αγοράς. Ο δεύτερος τρόπος ήταν η αύξηση τιμών φαρμάκων της Novartis Hellas».

Ερώτηση: Γνωρίζετε αν ενεργούσε εν γνώση ή κατόπιν συνεννόησης με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες ή κρατικούς αξιωματούχους;

Απάντηση: Γνωρίζω ότι ενεργούσε και με την έγκριση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραφαν τις υπουργικές αποφάσεις για να θέσουν σε ισχύ τα Εν λόγω δελτία τιμών.

Ερώτηση: Σε ποια συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αναφέρεστε όταν κάνετε λόγο για «πολιτική ηγεσία» και πως γνωρίζετε ότι τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα ενέκριναν τις οποίες παράνομες ενέργειες του;

Απάντηση: Αναφέρομαι στον τέως υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο… ειδικότερα στις εβδομαδιαίες συναντήσεις του τμήματος Market Access της Novartis, Τις χρονικές περιόδους υπουργίας του, τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Φρουζής και Ρούμπου ανέφεραν συχνά ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Ν.Μ. – επιτροπής τιμών – υπουργού Υγείας για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και την ευνοϊκή μεταχείριση της Novartis Hellas.

«Παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων»

Παράλληλα, και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρεται στον Ν.Μ. λέγοντας πως «παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε γι’ αυτό παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

Τέλος, πρώην μέλος επιτροπής τιμών του υπουργείου, που κατέθεσε ως μάρτυρας πριν λίγο καιρό, έχει υπογραμμίσει: «Θέλω να διευκρινίσω πως η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων την περίοδο εκείνη γινόταν ως εξής: αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν. Η επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πρακτικό θέμα να αναζητήσει τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Στην επιτροπή πάντα ερχόταν κάποιο χαρτί με τις τιμές την τελευταία στιγμή. Τις τιμές τις προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία Ν.Μ., ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο».

(News247)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ