29-10-2020

Σεισμός στο Γαλαξίδι: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για το αν είναι ο κύριος σεισμός

  • Τι είπε ο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών
  • Ο Ευθύμιος Λέκκας σύστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται
  • «Είναι σίγουρο ότι θα επακολουθήσουν μικρότερες δονήσεις που θα μας δώσουν περισσότερες και σημαντικές λεπτομέρειες»

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ κοντά στο Γαλαξίδι στους σεισμολόγους σχετικά με το αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεώργιος Δρακάτος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για αυτό το ζήτημα.

Όπως επισήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Δρακάτος, «είναι πολύ λίγος ο χρόνος που έχει περάσει και επομένως τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δεν είναι επαρκή. Το μέγεθος του σεισμού είναι τέτοιο που προς το παρόν δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αν ήταν ο κύριος σεισμός», τονίζοντας ότι «είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί, θεωρώ πολύ πρόωρο το να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, το παρακολουθούμε και είμαστε σε επιφυλακή».

«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι» ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία «ευαίσθητη περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Ο καθηγητής Γεωλογίας, παράλληλα, σύστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ έγινε σε μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, στο κεντρικό μέρος του Κορινθιακού Κόλπου. «Είχαν προηγηθεί κάποιοι μικρότεροι σεισμοί, ενδεχομένως να ήταν προσεισμοί. Είναι κρίσιμο να κοιτάξουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε τελική απάντηση», τόνισε ο σεισμολόγος και συνέχισε: «Είναι σίγουρο ότι θα επακολουθήσουν μικρότερες δονήσεις που θα μας δώσουν περισσότερες και σημαντικές λεπτομέρειες».