14-07-2020

Νέος γύρος συζητήσεων για την πρώτη κατοικία λίγο πριν το Eurogroup – Τα σημεία διαφωνίας Ελλάδας και Θεσμών

  • H θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών
  • Πού διαφωνούν
  • Πότε αναμένεται να κλείσει το θέμα

Η θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για την οποία η κυβέρνηση έχει σώσει έναν σκληρό αγώνα, φαίνεται πως επιτέλους παίρνει το πράσινο φως από το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αρχικά, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ θεώρησαν ότι τα όρια που τίθενται (αντικειμενική έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), δεν εκπληρώνουν την συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει όσους έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά πολύ περισσότερους.

«Κόκκινο πανί» είναι και η πρόθεση της Κυβέρνησης να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Ζητούν επίσης να μπορούν οι Τράπεζες να απορρίπτουν δανειολήπτες που θα κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δικά τους κριτήρια βιωσιμότητας χωρίς την δυνατότητα μεσολάβησης του δημοσίου υπέρ του δανειολήπτη.

Το κυβερνητικό επιτελείο που χειρίζεται το θέμα δεν φαίνεται να θέλει να υποχωρήσει στην ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία και φυσικά δεν θέλει να περιορίσει τους δικαιούχους, δεδομένου ότι στα περιουσιακά και εισοδηματικά όρια υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία και με τις τράπεζες.

Στην κατεύθυνση του να κλείσει το θέμα πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου, την τελευταία εβδομάδα του μήνα θα έρθουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να «σκανάρουν» εκτός από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, θα έρθει την Τρίτη 19 Μαρτίου με αφορμή ημερίδα που κάνει ο ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, και θα έχει την ευκαιρία για μια σειρά επαφών προετοιμασίας.

Στο σύνολο τους,οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα την 1η Απριλίου με πρώτο στόχο να κλείσει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τότε αναμένεται να κορυφωθούν και οι πιέσεις για μικρότερα όρια προστασίας. Τούτο διότι υπάρχει η ανησυχία ότι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση του νόμου και η ψήφιση του, καθώς και στην συνέχεια στο μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα, θα παγώσουν όλοι οι πλειστηριασμοί και οι Τράπεζες θα κινδυνέψουν να χάσουν το στόχο για την μείωση των κόκκινων δανείων για το 2019.

Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθεί το πότε και πως θα προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει τον σημερινό νόμο Κατσέλη – Σταθάκη με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει δεσμευτεί ότι η «γέφυρα» μεταξύ των δύο καθεστώτων θα γίνει σε περίπου 45 ημέρες μετά την ψήφιση του νέο καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη θα κλείσει στο παρά πέντε του Eurogroup του Απριλίου δίνοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή του ποστού  970 εκατ. ευρώ από τόκους προς την Ελλάδα.

(Με πληροφορίες από news247.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.