22-10-2020

«Βομβαρδισμένο» τοπίο η Κρήτη από την κακοκαιρία – Εικόνες απόλυτης καταστροφής

  • Τις πληγές της μετράει η Κρήτη από την κακοκαιρία που προκάλεσε πολλές καταστροφές σε Χανιά και Ρέθυμνο
  • Περίπου 60 χωριά αποκλείστηκαν στα Χανιά και επτά γέφυρες έχουν καταστραφεί, δυο μάλιστα από αυτές ολοσχερώς
  • Έφτασαν στα Χανιά τα φορτηγά του στρατού, που μεταφέρουν τις επιχειρησιακές γέφυρες, προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση των αποκομμένων περιοχών
  • Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης στον νομό Ρεθύμνου
  • Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στο πέρασμά της από την Κρήτη η κακοκαιρία «Ωκεανίς». Τα Χανιά και το Ρέθυμνο θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. Το  οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένο, ενώ ουκ ολίγες γέφυρες κατέρρευσαν από ορμητικά νερά εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Από την κακοκαιρία έχασε τη ζωή του ένας 61χρονος κτηνοτρόφος.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στα Χανιά 

Την απόλυτη καταστροφή αντικρίζει κανείς Χανιά που πάνω από 24 ώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο της κακοκαιρίας. Περίπου 60 χωριά αποκλείστηκαν και επτά γέφυρες έχουν καταστραφεί, δυο μάλιστα από αυτές ολοσχερώς.

Ο Δήμος Πλατανιά έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Η γέφυρα του ποταμού Ιάρδανου βρέθηκε και αυτή στο έλεος της θεομηνίας. Το βράδυ της Δευτέρας μάλιστα κατέρρευσε και άλλο μεγάλο τμήμα της.

Δρόμοι που μετατράπηκαν σε ποτάμια. Βράχοι που αποκολλήθηκαν. Κατολισθήσεις που μετέτρεψαν τους δρόμους σε παγίδες.

Δέντρα ξεριζώθηκαν από τον δυνατό αέρα, ακόμα και μέσα στην πόλη, όπως το δέντρο που έπεσε σε αυτοκίνητα στο πλάι του Δημοτικού Κήπου Χανίων, ενώ δεν γλίτωσαν ούτε τα  δέντρα στο Φράγκικο Πάρκο.

Μία αρκετά μεγάλη καθίζηση στο οδόστρωμα παρουσιάστηκε στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στο Κολυμπάρι και το Καστέλι Κισσάμου σε όλο το πλάτος του ενός ρεύματος κυκλοφορίας.


 Έφτασαν οι γέφυρες του στρατού 

Με το πλοίο BLUE STAR GALAXY, το οποίο αναχώρησε από τον Πειραιά αμέσως μετά τη λήξη του απαγορευτικού, έφτασαν στα Χανιά τα φορτηγά του στρατού, που μεταφέρουν τις επιχειρησιακές γέφυρες, προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση των αποκομμένων περιοχών για την άρση του αποκλεισμού των κατοίκων αλλά και για τη διέλευση συνεργείων και κλιμακίων που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Την άμεση αποστολή των γεφυρών είχε ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας από τα Χανιά, ο Υπουργός Υποδομών κ/. Χρήστος Σπίρτζης,  μετά από συνεννόηση που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

 

Στην Κρήτη ο Αποστολάκης για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί

Στην Κρήτη μετέβη σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο του συντονισμού με τους αρμόδιους φορείς της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων (με προσωπικό και μέσα) στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί.

Ορατός ο κίνδυνος κατολισθήσεων στο Ρέθυμνο

Εκτεταμένα προβλήματα στις περισσότερες επαρχιακές οδούς του νομού προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το Ρέθυμνο με τους κατοίκους να μετρούν τις καταστροφές στις περιουσίες και τις καλλιέργειες τους.

Υπάρχουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό θέματα προσπέλασης και διέλευσης σε οικισμούς και χωριά και, για τον λόγο αυτό, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες παρά την ύφεση και για λόγους ασφαλείας, να περιορίσουν, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν τις συνεχείς ενημερώσεις από τις αρχές.

Τα εδάφη, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Π.Υ Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, έχουν απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερών με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις. Ήδη από το πρωί, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Παρασύρη, καθώς και περιφερειακούς συμβούλους Ρεθύμνης επισκέφτηκαν περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως τη Γέφυρα Σταυρωμένου -τμήμα της οποία κατέρρευσε- και την επαρχιακή οδό 14 προς Ρουσοσπίτι και Αγία Ειρήνη για να καταγραφούν οι ζημιές και να γίνει μια πρώτη αποτίμηση αυτών.

Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στο Ρέθυμνο τα τελευταία 24ωρα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης. Το βράδυ της Δευτέρας έσπασε ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από την Αργυρούπολη στη γέφυρα του Πετρέ εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού της περιοχής, ενώ παράλληλα, πλημμύρισε το αντλιοστάσιο στον Πλατανιά από την υπερχείλιση του ποταμού. Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου να μην έχουν νερό σήμερα, και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ να βρίσκονται στους χώρους των ζημιών, προσπαθώντας, να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΡ, η ευρεία έκταση της ζημιάς σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν και που, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και άλλες βλάβες, δεν επιτρέπουν επί του παρόντος να προσδιοριστεί με ασφάλεια ο χρόνος αποκατάστασης της ομαλής υδροδότηση της πόλης και των προαστίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Lockdown στην Καστοριά - Σε συναγερμό Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες (video)

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Αναφορικά με την κυκλοφορία στην Ε.Ο. 3 «Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», όπου υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα και κατολισθήσεις, θα ακολουθείται η διαδρομή «Ατσιπόπουλο- Πρινές-Γωνιά-‘Ανω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος-Αρμένοι-Φωτεινός-Παλέ-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», μέχρι νεωτέρας και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το φαράγγι «Κουρταλιώτη» είναι κλειστό -λόγω καταστροφής της οδού στην είσοδό του από διακλάδωση για «Φρατί» από την υπερχείλιση του παρακείμενου ρέματος. Αντί του φαραγγιού «Κουρταλιώτη» καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν το φαράγγι «Κοτσιφού» για τα χωριά Σελλιά- Ροδάκινο και για τα χωριά Μύρθιος-Μαριού-Ασώματος. Επίσης λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο – Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Χουμέρι – Λιβάδια – Δισκούρι- Αξός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κραυγή αγωνίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου - Σε δεινή οικονομική θέση λόγω κορονοϊού

   

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη

Από τον δήμο Αγίου Βασιλείου και τον δήμο Αμαρίου αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία. Σημειώνεται, ότι κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ρεθύμνης – Σπηλίου, καθώς και άλλοι δρόμοι προσέγγισης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Αρμένων.

Εξάλλου, με απόφαση του δήμου Ρεθύμνης, θα μείνουν αύριο κλειστά το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνης και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνης, καθώς έχουν αποτεθεί στον προαύλιο χώρο φερτά υλικά. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο.

Καταγραφή των ζημιών

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών σε οικείες, επιχειρήσεις και περιουσίες πολιτών (οικοσυσκευές κτλ.) από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώθηκε ότι οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.) μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των ζημιών και να απευθύνονται στον οικείο δήμο, για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις (ζημιές σε κτίριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε. Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας , Πλ Ηρώων Πολυτεχνείου, Τηλ: 28313 40711, 40777) και για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο.

Σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης οικίας και επιχείρησης, πριν προχωρήσουν στην αποκατάσταση, να αποτυπώσουν με κάθε μέσο το μέγεθος της καταστροφής, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα υλικά, καθώς και να διατηρήσουν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία ή την επιχείρηση.

 

Μεγάλα προβλήματα και στο Λασίθι

Η κακοκαιρία άφησε μεγάλα προβλήματα στο νομό Λασιθίου, σύμφωνα και με την εφημερίδα «Σητειακά». Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ Νίκος Κοζυράκης, ένα όχημα καταπλακώθηκε από κατάρρευση παλιού κτίσματος στην Μυρσίνη, ενώ κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν σπίτια στην περιοχή της Κάτω Επισκοπής στην «Κληματαριά» αφού ο ποταμός Σκλαβεδιάκος υπερχείλισε. Είχαμε κατολισθήσεις κατά μήκος του ΒΟΑΚ μέχρι την Λάστρο αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο από τις Λιθίνες, Μαρωνιά, Παπαγιαννάδες μέχρι τον Γούδουρα κι άλλες περιοχές. Για ακόμα μια φορά ο υδροβιότοπο στις Πλακοπούλες στην περιοχή του Κουρεμένου είναι μια απέραντη, αδιάβατη λίμνη με θαλασσινό νερό.

Φωτογραφίες: kriti24.gr, rethemnosnews.gr

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kriti24.gr, εφημερίδα Σητειακά