23-04-2021

Το Χέρι της Ερήμου δείχνει τον δρόμο – Το αριστούργημα που επιβιώνει εκεί που όλα τα άλλα χάνονται

Το τεράστιο γλυπτό με την παλάμη στραμμένη προς τον ουρανό έχει χαρακτηριστεί ως «εξωγήινο μνημείο», λόγω του μεγέθους, αλλά και της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται.

Το όνομα του είναι Mano del Desierto (Χέρι της Ερήμου). Βρίσκεται στην έρημο Atacama της Χιλής, 75 χλμ. νότια της πόλης Antofagasta, στην Παναμερικανική εθνική οδό, ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα που μπορεί να σκεφτεί κανείς, καθώς είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Υπάρχει περίοδος που έχει να βρέξει 400 χρόνια στην περιοχή.

Ο χιλιανός γλύπτης Mario Irarrázabal επέλεξε ακριβώς αυτό το σημείο στην έρημο Ατακάμα για να τοποθετήσει το έργο του, που φτάνει τα 11 μέτρα. .

Ο γλύπτης θέλησε να δείξει την ανθρώπινη μοναξιά, την αδικία και τη θλίψη που υπάρχουν στον κόσμο. Το τεράστιο μέγεθος της παλάμης τονίζει την αδυναμία του ανθρώπου και είναι φτιαγμένο από σίδερο και τσιμέντο.

Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά το «εξωγήινο μνημείο». Οι τουρίστες έχουν ζωγραφίσει πάνω σε αυτό διάφορα γκράφιτι. Είναι αδύνατο να φυλαχτεί, καθώς οι συνθήκες είναι ανυπόφορες.

Πλέον, τα ταξιδιωτικά γραφεία επιχειρούν να περιλαμβάνουν στα σχέδιά τους και την ξενάγηση των πελατών τους στο τεράστιο χέρι, καθώς όλο και περισσότετοι το ζητούν. «Δεν θέλουν να φύγουν από τη Χιλή, χωρίς να δουν το τεράστιο χέρι», εξηγεί ο Χάρι Χάστινγκς, ιδρυτής του Plan South America.

Μιλώντας για εξωγήινους, η συγκεκριμένη έρημος έχει χρησιμοποιηθεί από τη NASA για αρειανούς περιπατητές πριν ταξιδέψουν στο διάστημα.

Το άλλο χέρι που συμπληρώνει το ζευγάρι βρίσκεται στην Ουρουγουάη. Χτισμένο μια δεκαετία νωρίτερα, στην Punta del Este κοντά στην Ατλαντική Θάλασσα, με τέσσερα δάχτυλα και τον αντίχειρα να στρέφονται προς τον ουρανό, ανυψώνεται από την παραλία.

(πηγή φωτογραφιών CNN)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ