23-04-2021

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Η αξιολόγηση της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, για την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς ή της σκοπούμενης παράλειψης. 

Από το 2012 που η υπηρεσία ξεκίνησε να πραγματοποιεί αξιολογήσεις στα σημαντικά ναυτικά ατυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας, για πρώτη φορά η ΕΛΥΔΝΑ δεν συνέχισε τη διερεύνηση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ναυάγια της χώρας, που είχε ως συνέπεια, να «μαυρίσει» όλος ο Αργοσαρωνικός, επειδή δεν είναι «ναυτικό ατύχημα».

Η ΕΛΥΔΝΑ στις 10 Σεπτεμβρίου του 2018 δημοσίευσε την προσωρινή έκθεση διερεύνησης της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» χαρακτηρίζοντάς το «πολύ σοβαρό ναυτικό ατύχημα», εξαιτίας της μεγάλης περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκάλεσε. Τρεις μήνες μετά, ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη για να κατατεθεί η τελική έκθεση, η ΕΛΥΔΝΑ ανακοινώνει ότι δεν θα την ολοκληρώσει γιατί «μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν κρίθηκε ότι το περιστατικό δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από την υπηρεσία, καθώς δεν εμπίπτει στην έννοια του ναυτικού ατυχήματος, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Οδηγία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων».

Για το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι για να χαρακτηριστεί «μεγάλο ναυτικό ατύχημα», όπως έγινε αρχικά στην προσωρινή έκθεση, ο μόνος λόγος για να αποχαρακτηριστεί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει δόλος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ