17-04-2021

Στους 39 «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη – Νέος θάνατος βρέφους

  • Δύο παιδιά ανάμεσα στα θύματα
  • Στην Εντατική 165 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης
  • Εννέα παιδιά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, όλα ήταν ανεμβολίαστα

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η λίστα θανάτου από τον ιό της γρίπης ο οποίος παρουσιάζει αυξητική δράση ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι από τον ιό είναι πλέον 38 και αφορούν σε συνανθρώπους μας από 25 ετών και πάνω. Το 39ο θύμα που κατέληξε στην Εντατική ήταν ένα βρέφος, με υποκείμενο νόσημα.

Παράλληλα, νέο θύμα του ιού, είναι κι ένας 46χρονος Χανιώτης ο οποίος είχε επιβαρυμένη υγεία, καθώς έπασχε από νοσογόνο παχυσαρκία, καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ωστόσο έπειτα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας κατέληξε αφού νόσησε και από τον ιό της γρίπης, που έδωσε τη «χαριστική» βολή για την δυσμενή εξέλιξη στην υγεία του 46χρονου.

Χαρακτηριστικό του κύματος της γρίπης που σαρώνει όλη τη χώρα είναι το γεγονός ότι 165 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πάντως οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από γρίπη ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστοι (άνω του 80%) και συνιστούν ακόμη και τώρα να γίνεται το εμβόλιο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους είκοσι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες:

1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

● Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
● Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
● Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο.
● Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
● Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
● Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ