29-10-2020

Προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή πήρε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος για το λαθρεμπόριο χρυσού

  • Συνολικά ως την Κυριακή θα απολογηθούν 63 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού
  • Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που αφορούν τέσσερα κακουργήματα θα βρεθούν οι κατηγορούμενοι
  • Προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή πήρε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος που με τηλεοπτικές διαφημίσεις καλούσε τους ενδιαφερόμενους να πωλήσουν κοσμήματα σε κάποιο από τα 80 καταστήματα του
  • Τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είχαν συγκεκριμένα ψευδώνυμα, τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού θα βρεθούν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας, μια διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί αύριο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.  Για σήμερα είχε προγραμματιστεί να απολογηθεί και ο πλέον γνωστός από τους κατηγορούμενους, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος που με τηλεοπτικές διαφημίσεις καλούσε τους ενδιαφερόμενους να πωλήσουν κοσμήματα σε κάποιο από τα 80 καταστήματα του, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο.

Τελικά ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί. Ο ενεχυροδανειστής παραμένει πάντως προσωρινά κρατούμενος. Hδη ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.

Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας.

Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν

Στο μεταξύ, τα αρχηγικά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού είχαν συγκεκριμένα ψευδώνυμα, τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ο γνωστός τηλεχυροδανειστής Ριχάρδος ήταν ο «χοντρός», γνωστός κοσμηματοπώλης, ήταν ο «Βλάχος», ενώ «Τούρκο» έλεγαν μέλος που συνελήφθη σε πολυτελές ρετιρέ στο Κολωνάκι.

«Παππούς», «Ψηλός» και «Μαύρος» ήταν μερικά ακόμα από τα ψευδώνυμα.

Οι εγκληματικές ομάδες έστελναν τα χρήματα στην επαρχία, για την προμήθεια χρυσού μέσω των επιχειρήσεων του Ριχάρδου μέσω ΕΛΤΑ. Την αποστολή έκανε ο έμπιστος του γνωστού ενεχυροδανειστή, με χρήματα που λάμβανε από τη γυναίκα, υπαρχηγό του κυκλώματος.