05-03-2021

Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Τα τρέχοντα ζητήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, η σχέση της τελευταίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέμα της Συρίας καθώς και της Λιβύης βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της τριμερής συνάντησης στη Νέα Υόρκη των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση «θεσμό» επισήμανε ότι «παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχαμε και οι τρεις μας, βρήκαμε τον χρόνο. Ήταν πάρα πολύ ουσιώδης η συζήτησή μας», με τον Έλληνα ομόλογό του να προαναγγέλλει την προετοιμασία που έγινε για μια αντίστοιχη τριμερή συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα.

«Φροντίδα μας είναι η ευμάρεια των λαών μας, η σταθερότητα και σταθεροποίηση της περιοχής, η μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό, η προστασία των κοινοτήτων που υπάρχουν σε όλη τη Μέση Ανατολή τόσο πολιτισμικών όσο και θρησκευτικών» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση προς τους δύο συναδέλφους του να επισκεφθούν την Αθήνα από τις 18-20 Οκτώβρη, για τη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται για την προστασία των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για ακόμη ένα βήμα που οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών έκαναν, στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου δεσίματος, της ανάπτυξης της φιλίας και της από κοινού φροντίδας για την ειρήνη στην περιοχή και το οποίο θα αποτυπωθεί στο κοινό ανακοινωθέν που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ερωτηθείς αν καθορίστηκε η ημερομηνία της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Μάλιστα θα προηγηθεί διμερής επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Ελ Σίσι, στο οποίο απηύθυνε χθες πρόσκληση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shukri) εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων.

«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η συνάντηση αυτή είναι η αναγνώριση των ισχυρών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των τριών χωρών» είπε, επισημαίνοντας τις ιστορικές σχέσεις, την κοινωνική διασυνδεσιμότητα μεταξύ μας και την κοινότητα των συμφερόντων μας ως εταίροι στην περιοχή της Μεσογείου, όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν και το επίπεδο κατανόησης των ζητημάτων της περιοχής και η σημασία της συνεργασίας μας για την καλυτέρευση των λαών μας, μας καθησυχάζει».

Σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Σούκρι είπε πως ήταν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και αφορούσαν στην ενίσχυση των δεσμών των χωρών τους, αλλά και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουν και συνδέονται με τις συγκρούσεις στην περιοχή.

«Είτε στη Λιβύη ή τη Συρία και σχετίζονται με τις εξελίξεις ενόψει της κλιμάκωσης της κατάστασης στο Τζαμί του Χαράμ στην Ιερουσαλήμ ή σε σχέση με την κατάσταση στην Υεμένη και τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην προάσπιση από μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια ισχυρότερη αιγυπτιακή συνεργασία εντός της ΕΕ» ανέφερε.

Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση για τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ, διότι είναι προς το αμοιβαίο όφελος, τόσο για τα μέλη της Ένωσης όσο και την Αίγυπτο και είναι μια σημαντική πτυχή των διεθνών σχέσεων της χώρας του.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ