30-10-2020

Μέσα σε 56 λεπτά το τσουνάμι από τη Ζάκυνθο έφτασε στα παράλια της Ιταλίας (video)

  • Το τσουνάμι που σχηματίστηκε από το σεισμό μέσα σε 56 λεπτά έφτασε στην Ιταλία
  • Εκκενώθηκαν τρεις κατοικίες που κινδυνεύουν από πτώση βράχου στην Παναγούλα και απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αυτές
  • Έλεγχοι από το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΕΜΠ στο λιμάνι
  • Στις 2:51 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου
  • Στις 00:59, σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
  • Για σεισμική ακολουθία που μπορεί να κρατήσει πάνω από έναν μήνα, έκανε λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο μεγάλος σεισμός στη Ζάκυνθο που είχε μόνο μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε και τσουνάμι… Την πορεία του λοιπόν αποτυπώνει βίντεο που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, αναφέρει ότι το τσουνάμι έφτασε στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μετά από 26 λεπτά, αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Στη συνέχεια, «56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα από το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά».

«Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα», τονίζει ο κ. Αρναούτογλου.

«Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας.

Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη νήσο Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι», καταλήγει.

Εκκενώθηκαν τρεις κατοικίες που κινδυνεύουν από πτώση βράχου στην Παναγούλα

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Ελεγχοι από το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΕΜΠ στο λιμάνι

Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούνται ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Δυο δυνατοί μετασεισμοί τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο

Συνεχίστηκαν οι μετασεισμοί στη Ζάκυνθο με τους κατοίκους του νησιού να περνούν ώρες αγωνίας μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί.

Στις 2:51 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.

Είχαν ανησυχήσει και νωρίτερα οι κάτοικοι, καθώς στις 00:59, σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.

«Καμπανάκι» για μετασεισμό έως 5,8 Ρίχτερ

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε». Στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλήματων από το σεισμό που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.