31-10-2020

«Ανοίκεια η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος μου», απαντά η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου

Σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου τα οποία της καταλογίζουν ότι όρισε συγκεκριμένους εξεταστές στις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστών, στις οποίες θα συμμετείχε και συγγενικό της πρόσωπο (η κόρη της εν προκειμένω) απαντά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι πρέπει «να γίνει κατανοητό, ότι δεν συμμετέχω στην εξεταστική διαδικασία, η επιλογή έγινε κατά το νόμο και η εικασία ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν μπορούν να επηρεαστούν από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος, στρέφεται όχι μόνο κατά του προσώπου μου αλλά και κατά του εισαγγελικού θεσμού».

Αρχικά, η Ξένη Δημητρίου αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα, μερίδα του Τύπου, έχει επιδοθεί σε μια ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, που προσβάλλουν τόσο το πρόσωπό μου, κυρίως όμως το θεσμό που υπηρετώ. Δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε πληροφορίες, που προέρχονται από “ανώνυμους κύκλους”, με εμφανίζουν αρχικά δήθεν να παραιτούμαι, για να καταλάβω θέση σε ανεξάρτητη αρχή, εν συνεχεία εμφανίζομαι δήθεν να δρομολογώ καθυστερήσεις στις δικαστικές ενέργειες για την πυρκαγιά στο Μάτι».

Σε νέα δημοσιεύματα, αναφέρει η Ξένη Δημητρίου, «καταλογίζουν δήθεν ότι, επί σκοπώ, όρισα συγκεκριμένους εξεταστές για τις εξετάσεις στην Ε.Σ.ΔΙ., ενόψει της συμμετοχής συγγενικού μου προσώπου σε αυτές. Συμμετοχής, της οποίας μάλιστα, δεν επέτρεψα τη γνωστοποίηση σε κανέναν από τους εξεταστές, που ορίσθηκαν από τα προβλεπόμενα, από το νόμο, όργανα».

Ακόμη, η Ξένη Δημητρίου υπογραμμίζει ότι «η προσωπική ανεξαρτησία του εισαγγελέα ως θεσμού, είτε είναι αυτός που κατά το νόμο ορίζει τους εξεταστές είτε είναι ο ίδιος εξεταστής, αλλά και η πολυετής προσωπική μου πορεία, δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση για τη νομιμότητα της διαδικασίας και της άσκησης καθηκόντων, που υποχρεωτικά ασκώ στο πλαίσιο αυτής».

Τέλος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγους σημειώνει: «Να γίνει κατανοητό, ότι δεν συμμετέχω στην εξεταστική διαδικασία, η επιλογή έγινε κατά το νόμο και η εικασία ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν μπορούν να επηρεαστούν από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος, στρέφεται όχι μόνο κατά του προσώπου μου αλλά και κατά του εισαγγελικού θεσμού».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)