13-04-2021

Δρομολογούνται οι εργασίες αποκατάστασης στο «Ναυάγιο» -Απαγόρευση προσέγγισης και των ΙΧ

  • Κλειστή παραμένει για ακόμη μια ημέρα η παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο,
  • Τι ανέφερε ο δήμαρχος της Ζακύνθου
  • Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους – Τι πρέπει να γίνει στην παραλία
  • Λήψη έκτακτων μέτρων οδικής κυκλοφορίας

Κλειστή παραμένει για ακόμη μια ημέρα η παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, μετά τη κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη, τραυματίζοντας επτά άτομα και προκαλώντας πανικό.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ τόνισε ότι, μετά από αυτό το περιστατικό θα ληφθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ το «Ναυάγιο» αν και είναι μια από τις πιο διάσημες του πλανήτη, δεν ήταν καθόλου οργανωμένη.

Σύμφωνα με το imerazante, σε ποσοστό 70% η Ζάκυνθος οφείλει στο «Ναυάγιο» την τουριστική της ζήτηση αλλά είναι πλέον ένα μάτσο σκουριασμένα σίδερα και εφόσον αποτελεί «τουριστικό μνημείο» χρειάζεται φροντίδα, συντήρηση και κανόνες προφύλαξης για την διάσωσή του.

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους – Τι πρέπει να γίνει στην παραλία

1. Η περιοχή έπρεπε να διατηρεί ναυαγοσώστες και να έχει σημεία πρώτων βοηθειών.

2. Η παραλία έπρεπε να έχει δομημένη συλλογή απορριμμάτων και χημικές τουαλέτες.

3. Έπρεπε να υπάρχουν τοποθετημένα όρια (σχοινιά και σημαδούρες) σε συγκεκριμένη επιστημονικά χαραγμένη απόσταση από τους βράχους.

4. Να μπουν συρματόσχοινα και 24ωρη φύλαξη στην ξηρά, στο πάνω μέρος του βράχου (χερσαία περιοχή) που πλησιάζουν επισκέπτες για φωτογραφίες από ψηλά.

5. Μόνιμη συντήρηση και προφύλαξη με οριοθέτηση, του πλοίου στην παραλία.

6. Οριοθετημένα σημεία αγκυροβολίου και αφιξοαναχωρήσεων σε ασφαλή απόσταση από λουόμενους.

7. Μικρό αντίτιμο επί της τιμής των εισιτηρίων, προς την τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμη και προς φορέα διαχείρισης της παραλίας, με ανταποδοτικό σκοπό αυτοχρηματοδότησης των παραπάνω (ίσως και άλλων) αναγκών.

Λήψη έκτακτων μέτρων οδικής κυκλοφορίας

Παράλληλα, μετά την απόφαση του λιμενάρχη Ζακύνθου, Νικου Κοκκάλα για απαγόρευση προσέγγισης – αγκυροβολίας πλωτών μέσων και κολύμβησης στην παραλία, στη λήψη έκτακτων μέτρων οδικής κυκλοφορίας προχώρησε, προσωρινά, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, Τριαντάφυλλος Πανόριος λόγω της κατολίσθησης φυσικών πρανών προς την πλευρά της παραλίας του Ναυαγίου.

Αναλυτικά τι προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα οδικής κυκλοφορίας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ

Η απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε τροχοφόρου οχήματος στην δημοτική οδό που ξεκινά από την διασταύρωση της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και η οποία καταλήγει στο πλάτωμα θέασης ναυαγίου, λόγω του ότι έχει προκληθεί το ανωτέρω γεωλογικό φαινόμενο.

Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει από σήμερα 13.09.2018 και μέχρις ότου επανέλθει σχετικά με νεώτερη απόφαση του το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ζακύνθου.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών Ζακύνθου κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης να επιτηρεί συνεχώς το ανωτέρω οδικό τμήμα, καθημερινά και όλες τις ώρες του 24ώρου, με σκοπό την τήρηση της παρούσης και την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων με σκοπό της εξασφάλιση ομαλών συνθηκών οδικής κυκλοφορίας. Επίσης κατά λόγο αρμοδιότητας να μεριμνήσει για την έγκαιρη και κατάλληλη σήμανση του ανωτέρω οδικού τμήματος για ενημέρωση των οδηγών και αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων.

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται με τις διατάξεις του Ν.2696/199 όπως αντικ. με Ν. 3542/07 και Ν.3904/2010 «Κ.Ο.Κ.». Η εφαρμογή (εκτέλεση) της παρούσας ανατίθεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών Ζακύνθου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ