19-04-2021

Δήμαρχος Πεντέλης: Την εντολή εκκένωσης τη δίνει ο Δήμος – Οι δικαστικές αρχές θα βρουν γιατί δεν έγινε στο Μάτι

Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου θα καταθέσει αύριο, Πέμπτη ενώπιον του εισαγγελέα που διερευνά όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 23/7, στη φονική φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Μία ημέρα πριν και μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, εξήγησε πως «ήμουν στη σύσκεψη που έκανε ο Βόρειος Τομέας, όπου ανήκουμε ως Δήμος. Την κάναμε χθες, απέναντι από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας. Όχι, δεν ήμουν το βράδυ της Δευτέρας 23/7. Ήταν σύσκεψη της Ανατολικής Αττικής. Kοιτάξτε, τα συντονιστικά των Δήμων είναι αυτά που παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Εκεί λύνεις τις λεπτομέρειες. Όχι στα συντονιστικά που γίνονται από τις περιφέρειες.

Δεν σας κρύβω πως κάνω το χρόνο, το λιγότερο δέκα συντονιστικά. Είναι πάντα πριν και μετά κάθε προβληματική κατάσταση, είτε πρόκειται για χιόνια, είτε για φωτιές. Ανταποκρίνεται όλος ο κόσμος. Και οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί και οι δασικοί, αλλά και τα νοσοκομεία που έχω εδώ. Ανταλλάσσουμε απόψεις και θεωρώ πως τέτοια θέματα, σε τοπικό επίπεδο έχουν και την εκπαιδευτική αποστολή. Μπορείς να δώσεις γνώσεις από τη σχεδίαση, που εν πολλοίς υπάρχουν άνθρωποι που ούτε καν τη ξεφυλλίζουν. Να ξέρει ο άλλος τι προβλέπουν τα βασικά πράγματα της σχεδίασης. Δηλαδή, πώς υλοποιείται η πρόληψη, πώς η καταστολή, πώς η εκκένωση.

Για όλα αυτά υπάρχει μια κεντρική σχεδίαση του ΥΠΕΣ, που έχει κυκλοφορήσει στις περιφέρειες και στους Δήμους. Με βάση αυτή, εμείς ως Δήμοι έχουν σχεδιάσει και θα πρέπει να έχουμε γράψει το πώς θα εξειδικεύσουμε την επίλυση του προβλήματος στον τόπο μας. Σύμφωνα με αυτήν λειτουργούμε».

Τη φονική Δευτέρα, η φωτιά άρχισε από το Νταού Πεντέλης, αλλά πολύ γρήγορα ξέφυγε. «Ο άρχοντας ενός τόπου, αυτός που ξέρει καλύτερα τον τόπο και τα δεδομένα των ανθρώπων που έχει την αμεσότητα, δεν περιμένει να του πει η Περιφέρεια ή το Υπουργείο ή κανένας παραπάνω ή παρακάτω. Η απόφαση αυτή είναι του λεπτού. Και το λεπτό μετράει. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το όλο σύστημα, όσο το απλώσεις, τόσο καθυστερεί και κανένας στην ουσία δεν παίρνει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Πρέπει να εκτιμήσεις σωστά. Φαίνεται πως το κλειδί είναι στην εκκένωση και αυτήν δεν έγινε. Είναι ένα θέμα που οι δικαστικές αρχές θα το βρουν. Δεν μπορεί να μη το βρουν. Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι εκεί. Θα περάσουν αυτές οι σκληρές ημέρες και ελπίζω να έχετε το χρόνο να μιλήσουμε για πολλά πράγματα, τα οποία φωνάζω χρόνια. Υπάρχει ένα σύστημα, με γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο. Το ‘χω πει τόσες φορές», δήλωσε ο Δήμαρχος Πεντέλης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον εισαγγελέα ο κύριος Στεργίου είπε: «Θα δω όταν θα πάω, τι θα με ρωτήσει. Ήμουν εκεί στα τρία πρώτα λεπτά, γιατί η φωτιά ήταν δίπλα από το σπίτι μου. Έχω ένα σύστημα επιτήρησης και άμεσης επέμβασης που λειτούργησε. Θα του εκθέσω τη διαδικασία λειτουργίας. Λυπάμαι που το σύστημα αυτό πέτυχε μέσα στη Νταού, γιατί δεν είναι δυνατόν να λέμε αυτήν τη στιγμή πως πέτυχε κάτι μπροστά στην άβυσσο των 91 νεκρών. Στη Νταού όμως, θεωρώ πως λειτουργήσαμε κατά τρόπο που γλιτώσαμε το χωριό μας. Αν αυτό είχε ως συνέπεια τους 91 νεκρούς; Θεωρώ πως δεν είχε. Θα έπρεπε όλο το σύστημα να λειτουργήσει έτσι, ώστε να μην υπάρχουν νεκροί. Η υφισταμένη σχεδίαση, αν υλοποιηθεί, δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρχουν νεκροί».

Πηγή: news247.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ