16-04-2021

Στο «μικροσκόπιο» του Αστεροσκοπείου οι φονικές πυρκαγιές – Αποκαλυπτικό βίντεο για τις καιρικές συνθήκες

  • Νέα στοιχεία για το φονικό πύρινο μέτωπο που έπληξε την Ανατολική Αττική
  • Αναλύονται οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αττική την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές
  • Οι ριπές του ανέμου που καταγράφηκαν τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες την τελευταία οκταετία

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική ετοίμασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr, στο οποίο αναλύονται οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αττική την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Ειδικότερα, στο εν λόγω βίντεο έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί, με απλό τρόπο, η περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής.

Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνεται ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ότι στην πραγματικότητα).

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου σε Ισθμό, Αγίου Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια και Νέο Κόσμο οι ριπές του ανέμου που καταγράφηκαν τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες την τελευταία οκταετία.

Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ