18-01-2021

«Νέα εποχή για την Ελλάδα στη διάχυση νέων τεχνολογιών», τόνισε ο Παππάς (εικόνες)

«Νέα εποχή για την Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά σημαίνει και εποχή της ανάπτυξης και της διάχυσης των νέων τεχνολογιών. Εποχή της συνδεσιμότητας με υπερυψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, εποχή τεραστίων επενδύσεων για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ της Τετάρτης στο Ζάππειο Μέγαρο, για την απονομή των Athens Startup Awards 2018 για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, την οποία διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τα επόμενα χρόνια θα επενδύσουν συνολικά 4 δισ ευρώ για να αναπτύξουν σε όλη την Ελλάδα ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών.

«Είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει υποδομές με τεχνολογίες αιχμής που αντέχουν στο χρόνο και που θα υποστηρίξουν πολλές από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία επικεντρώνουμε σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους όπως εσείς. Και στηρίζουμε προσπάθειες μέσω:

– Του ταμείου EquiFund, που έχει κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς πόρους, ενώ με τη συνεισφορά ιδιωτών, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

– Προγραμμάτων, όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», στηρίζουμε τους νέους ερευνητές και προωθούμε συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τα κονδύλια που διαθέτουμε ανέρχονται στα 410 εκατ. ευρώ, με άντληση χρημάτων από το ΕΣΠΑ.

– Μέσω ΕΣΠΑ στηρίξαμε προσπάθειες πτυχιούχων με 155 εκατ. ευρώ και νεοφυών επιχειρήσεων με 72 εκατ. ευρώ».

Στον χαιρετισμό του ανέφερε ακόμη: «Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους που βασίζονται στις δυνάμεις τους, που δημιουργούν, που καινοτομούν και που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει, και τα μυαλά και τις δυνάμεις για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή».

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

Στο χαιρετισμό της, η περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης «με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», μέσα από τη δημιουργία ενός «νέου τοπίου επιχειρηματικότητας», με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμβάλλουν με τις συστηματικές τους συνέργειες, η Περιφέρεια Αττικής και το ΕΒΕΑ, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, η κυρία Δούρου υπογράμμισε ότι «η συμμαχία που έχουμε συμπτύξει εδώ και πάνω από δύο χρόνια, Περιφέρεια Αττικής και ΕΒΕΑ, αποτελεί την έμπρακτη απάντηση, ότι μπορούμε πολλά και σημαντικά πράγματα όταν έχουμε συναντίληψη, κοινό σχεδιασμό, κοινή στρατηγική, κοινές πρωτοβουλίες».

«Με τον πρόεδρο κ. Μίχαλο και το ΕΒΕΑ, έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του νέου τοπίου της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται ο τόπος, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών. Μαζί, ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Η καθιέρωση τούτων των βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ένα από αυτά», συνέχισε η ίδια.

Τέλος, η περιφερειάρχης, εξήρε τη λειτουργία θεσμών όπως το ΕΒΕΑ – «θεσμών ταγμένων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα από το κτίσιμο εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση γεφυρών, μέσα από μια λειτουργία σύνθεσης απόψεων».

 Ποιες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν

Πρώτη Κατηγορία Βράβευσης:

Στάδιο Ιδέας/Innovation Stage

Πρώτο Βραβείο Innovation Stage: ΑΓΩ

Χρηματικό έπαθλο: 3.000 ευρώ

(Αναστασία Γρίβα και Βασίλης Σταύρου)

Το «ΑΓΩ» είναι ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας που χρησιμοποιείται ως βοηθητικό εργαλείο για τη διάγνωση και θεραπεία ψυχικών ασθενειών και συγκεκριμένα των φοβιών. Το «ΑΓΩ» λειτουργεί συμπληρωματικά στις μεθόδους θεραπείας που εφαρμόζουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι στους ασθενείς τους, με σκοπό την παροχή αποτελεσματικότερης θεραπείας, προσαρμοσμένης στον κάθε ασθενή.

Δεύτερο Βραβείο Innovation Stage: Happyland Entertainment

Χρηματικό έπαθλο: 2.000 ευρώ

(Βασιλική Τσιφτσιάν).

Η HAPPYLAND Entertainment είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών και εντάσσεται στις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες -Creative Industries. Aναπτύσσει πολλά και διαφορετικά παιχνίδια, εν προκειμένω το παιχνίδι GO HEROES: Prometheus έρχεται σαν ένα διδακτικό αλλά συγχρόνως εμπορικό παιχνίδι και ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για μια νέα αγορά. Μέσα από το project αυτό η ομάδα φιλοδοξεί να υπενθυμίσει ή να διδάξει μύθους της παγκόσμιας μυθολογίας αλλά και να αναδείξει ότι οι μύθοι καταμαρτυρούν τη μοναδικότητα κάθε κουλτούρας αλλά και την ένωση των λαών.

Τρίτο Βραβείο Innovation Stage: Ledapp – rethink lighting

Χρηματικό έπαθλο: 1.000 ευρώ.

(Αλκιβιάδης Μητσοτάκης).

H εφαρμογή ledapp – rethink lighting™, είναι ένας προηγμένος υπολογιστής εξοικονόμησης ενέργειας που βοηθάει τον χρήστη να καταλάβει τα μεγέθη εξοικονόμησης που μπορεί να επιτύχει απο την αλλαγή του φωτισμού του και την μετάβαση στην τεχνολογία led προτείνοντας αντίστοιχα προϊόντα με βάση της επιλογές του. Πλεονεκτήματα: Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων – καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δεύτερη Κατηγορία Βράβευσης:

Στάδιο Πρώιμης Δραστηριότητας/Early Stage

Πρώτο Βραβείο Early Stage: Multiple olive material

Χρηματικό έπαθλο: 6.000 ευρώ

(Βασίλειος Τσιπάς)

Παραγωγή, τυποποίηση προϊόντων πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς, υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με τη μέθοδο της κλωνοποίησης. Έχουν δημιουργήσει μικρά δέντρα ελιάς 17 cm ύψους, πλήρως τυποποιημένα (ειδικές συσκευασίες, οδηγίες, φυτοϋγειονομικά ελεγμένα)τα οποία διατίθενται ως ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σουβενίρ.

Δεύτερο Βραβείο Early Stage: Nanometrisis

Χρηματικό έπαθλο: 4.000 ευρώ

(Γιώργος Παπαβιέρος)

Ανάπτυξη λογισμικού ανάλυσης εικόνων μικροσκοπίας (ηλεκτρονικής και ατομικής) με στόχο την μέτρηση και τον μαθηματικό χαρακτηρισμό των εικονιζόμενων νανοδομών, νανοσωματιδίων και νανο-δομημένων επιφανειών.

Τρίτο Βραβείο Early Stage: Enterprise Communication Assistant

Χρηματικό έπαθλο: 2.000 ευρώ

(Σταύρος Βάσσος)

Το Enterprise Communication Assistant — ECA είναι ένας Ψηφιακός Βοηθός ειδικά σχεδιασμένος για εταιρικό περιβάλλον ο οποίος συνδέεται με τον Ενεργό Κατάλογο (Active Directory) της εταιρίας. O Ψηφιακός Βοηθός ECA προσθέτει ένα μοντέρνο κανάλι επικοινωνίας στο παραδοσιακό εταιρικό περιβάλλον του Microsoft Office 360 και το Skype for Business, με το οποίο είναι δυνατό:

α) Η εταιρία να στείλει interactive ενημερώσεις στους υπαλλήλους της.

β) Οι υπάλληλοι της εταιρίας να εξυπηρετούνται από έναν Ψηφιακό Βοηθό για καθημερινές λειτουργικές διαδικασίες (οperational processes).

Τιμητική Διάκριση

Εκτός των Βραβείων απονέμεται Τιμητική Διάκριση στην γκάμα προϊόντων Eucosmia για καινοτομία ανάπτυξης πολιτιστικής κληρονομιάς. (Θέμης Μαλτέζος και Αγγελική Αυδή).

Πρόκειται για μια νεοφυή επιχείρηση με όραμα, που δραστηριοποιείται στον κλάδο φυσικών και οργανικών προϊόντων περιποίησης, βοτανοθεραπείας και ειδών διατροφής. Με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας, γίνονται μελέτες και έρευνες πάνω σε αρχαίες πρακτικές. Ακολουθώντας παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές και μεθόδους, παράγονται φυσικά προϊόντα Αγίου Όρους τα οποία στη συνέχεια συσκευάζονται με απώτερο στόχο την πρόληψη, την ανακούφιση, την ελαχιστοποίηση ή ακόμη και την θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα η επιχείρηση εντάσσεται στους κλάδους της κοσμετολογίας, των συμπληρωμάτων διατροφής και των τροφίμων

Εταιρικό Βραβείο

Το εταιρικό βραβείο της Εταιρείας «Μύλοι Κεπενού», χρηματικής αξίας 2.500 ευρώ απονεμήθηκε από την κυρία Ελένη Κεπενού, διευθύνουσα σύμβουλο, στην Enterprise Communication Assistant από το Early Stage.

Τα βραβεία απένειμαν

ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς και η Ελένη Κεπενού, διευθύνουσα σύμβουλος των «Μύλων Κεπενού».

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος, Βασίλειος Χαβατζάς. Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε η Χαρά Καφαντάρη. Εκ μέρους της αντιπροεδρείας της κυβέρνησης, στην εκδήλωση προσήλθε ο Ηλίας Ξανθάκος. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη. Στην εκδήλωση επίσης, προσήλθε ο Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Μάριος Γεωργιάδης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Αριστερά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπύρος Μπιμπίλας: Περνάμε τη δυσκολότερη περίοδο που έχουμε περάσει ποτέ οι ηθοποιοί στον κόσμο

Ο Σπύρος Μπιμπίλας καλεσμένος της εκπομπής «Αννίτα κοίτα» εξομολογήθηκε πόσο δύσκολα περνούν οι ηθοποιοί εν καιρώ lockdown με τα θέατρα κλειστά.«Περνάμε τη δυσκολότερη περίοδο...

«Ήλιος»: Ανατροπές στα νέα επεισόδια – Όλες οι εξελίξεις

Μία εβδομάδα ανατροπών έρχεται στη σειρά «Ήλιος». Δείτε τις συγκλονιστικές εξελίξεις των νέων επεισοδίων.Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 81Η Αλίκη εξακολουθεί να ζει με...

Σάκκαρη για καραντίνα: Θα μετατρέψω το δωμάτιό μου σε γυμναστήριο

Η Μαρία Σάκκαρη μπήκε σε καραντίνα, καθώς βρέθηκε σε πτήση τσάρτερ για Μελβούρνη με κρούσμα κορονοϊού.Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια δεν χάνει την αισιοδοξία της και...

Battle Of The Couples: Αυτός είναι ο γοητευτικός παρουσιαστής

Μετά την πρώτη έκπληξη ότι η Σάσα Σταμάτη θα αναλάβει ρόλο coach στο νέο ριάλιτι του Alpha, με τίτλο «Battle of the couples», η...

Φαίη Σκορδά: Η πρώτη δήλωση της παρουσιάστριας για την επιστροφή του Λιάγκα – «Εμπιστεύομαι το ένστικτό μου»

Η Φαίη Σκορδά μίλησε στον αέρα του «Πρωινού» για τη «μεγάλη επιστροφή» του πρώην συζύγου της, ενώ η πρώτη τους τηλεοπτική συνύπαρξη μετά την...

Φίλιππος Σοφιανός: Τελευταία έκανα εγώ πρόταση στην τηλεόραση και μου είπαν ότι δεν με θέλουν

Ο Φίλιππος Σοφιανός μίλησε στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» για τον λόγο της αποχής του από την τηλεόραση αλλά και για την προσωπική του...