22-09-2020

Στο ΣτΕ ο Μαντούβαλος ζητώντας να ακυρωθεί η προσωρινή παύση του

 

Με αίτημα να «παγώσει»  και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των έξι μηνών που του έχει επιβληθεί για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Δεοντολογίας, προσέφυγε στο ΣτΕ, ο δικηγόρος, Πέτρος Μαντούβαλος.

Ο κ. Μαντούβαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αόριστη η απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που είχε επιβάλλει την προσωρινή παύση των έξι μηνών.

Η αίτηση του κ. Μαντούβαλου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 29 Νοεμβρίου 2018, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Γεώργιο Ποταμιά.

Στην αίτησή του ο κ. Μαντουβαλος υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η επίμαχη πειθαρχική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή τής αναλογικότητας, αφού η ποινή είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το αδίκημα, κάτι το οποίο αποτελεί σε βάρος του ιδιαίτερα επαχθές μέτρο, ενώ του θα επιφέρει απώλεια μεγάλου αριθμού πελατών του.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή έχει γενική, αόριστη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ έχει επέλθει παραγραφή των παραπτωμάτων λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεσή τους.

Επίσης, ο κ. Μαντούβαλος δεν αποδέχεται όσα υποστηρίζει η πελάτισσα του, δηλαδή ότι της είπε πως έχει διασυνδέσεις μέσα στο δικαστικό Σώμα, που μπορούν να επιτύχουν ευνοϊκό αποτέλεσμα για εκείνην και η απόφαση να εκδοθεί μέσα σε 20 ημέρες, κ.λπ., ενώ σημειώνει ότι το ύψος της αμοιβής που του καταβλήθηκε (55.000 ευρώ) ήταν απολύτως δικαιολογημένο λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Προφυλακίστηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό της Μόριας

Τέλος, υποστηρίζει ότι έχει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και το δικηγορικό γραφείο του, αλλά έχει και οικογενειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η εξάμηνη αποχή να συνιστά δυσβάστακτο μέτρο σε βάρος του και μάλιστα τη στιγμή που η δικηγορία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός του.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων, στο οποίο προήδρευσε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη, λόγω κωλύματος του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, με την υπ’ αριθμ. 9/2018 απόφασή του έκρινε ότι οι ενέργειες του κ. Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίησης της ιδιότητάς του για ιδιοτελείς σκοπούς, κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας των δικηγόρων.

Σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, ο κ. Μαντούβαλος το 2010 ανέλαβε κληρονομική υπόθεση χήρας υποσχόμενος ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη, ανατρέποντας τη μέχρι τότε αρνητική έκβασή της. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχε τον τρόπο και τις διασυνδέσεις να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 20 ημερών και ζήτησε αμοιβή 60.000 ευρώ.

Πράγματι, η πελάτισσα του έδωσε σταδιακά 55.000 ευρώ, αλλά ο πρώην βουλευτής δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια γι’ αυτήν την υπόθεση. Σε όχληση της χήρας που ζητούσε να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσής της, της είπε ανύπαρκτη δικάσιμο για την εκδίκαση ανύπαρκου δικογράφου, ενώ στην συνέχεια έλεγε ότι έπαιρνε αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκή σύνθεση του δικαστηρίου.

Η χήρα προσέφυγε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, καταγγέλλοντας τα γεγονότα και μετά από αυτό ο κ. Μαντούβαλος της επέστρεψε 32.000 ευρώ, ενώ παρέμειναν σε εκκρεμότητα 23.000 ευρώ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Χάος στα Μέσα Μεταφοράς - Αναποτελεσματικά τα μέτρα (video)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.