06-05-2021

Απερρίφθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά η προσφυγή του απεργού πείνας, Βασίλη Δημάκη

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά η προσφυγή του κρατούμενου – απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη για επίσπευση έκδοσης Βουλεύματος έτσι ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας με «βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης».

Το αίτημα του Βασίλη Δημάκη δεν είναι άλλο από το να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του με φυσική παρουσία, φορώντας το «βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης».

Σημειώνεται πως ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στην 27η ημέρα απεργίας πείνας και 6η ημέρα απεργία δίψας, με απώλεια σωματικού βάρους 18%. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κρατουμένων σε κρίσιμη κατάσταση και με δήλωσή του, αρνείται την υποχρεωτική σίτιση και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο

Ακόμη, σημειώνεται ότι δημόσια επιστολή έστειλε την Τρίτη ο κρατούμενος φοιτητήςΒασίλης Δημάκης, με την οποία αναφέρεται στο αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ παράλληλα ενημερώνει για την κατάσταση που βρίσκεται και δηλώνει «αμετακίνητος σε οτιδήποτε δίκαιο» διεκδικεί. 

Με τη σειρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του παρείχε σχετικές εξηγήσεις τόσο ως προς το καθεστώς χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών, όσο και ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα και αφορά κρατούμενο για ληστείες και άλλα εγκλήματα.

Η απάντηση Δημάκη στο υπ. Δικαιοσύνης

“Στη Φυλακή Πατρας τόσο με βοηθήσατε να διαβάσω, που μου απαγορεύτηκε με απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής ακόμα και η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της φυλακής”, γράφει χαρακτηριστικά στη μακροσκελή του ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπεράσπισή του.

Στην τελευταία μου σύλληψη, στην απολογία μου, μετά την ομολογία μου, μεταξύ των άλλων, έχω δηλώσει ότι εγώ σήμερα φεύγω από εκεί υποσχόμενος από δω και πέρα να είμαι άλλος άνθρωπος. Και το έπραξα. Εύχομαι κι εσείς να κάνετε έτσι πράξη έστω λίγες από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις σας“, συμπληρώνει στη συνέχεια.

Σχετικά με την συγκαλυμένη απειλή σας για αναγκαστική σίτιση, δηλώνω ότι αρνούμαι πλέον τη μεταφορά μου σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και προκαλώ οποιονδήποτε να προσπαθήσει να με κρατήσει σε μια τέτοια ζωή με τη βία“, τονίζει ακόμη.

Κάλεσμα για διαμαρτυρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε συγκέντρωση στο υπ. Δικαιοσύνης καλεί σήμερα στις 6 μ.μ ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πολιτικού της Νομικής αναφέροντας στο σχετικό κάλεσμα:

«Ο Β. Δημάκης, φοιτητής του Τμήματος ΠΕΔΔ και κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, διεκδικεί τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών που δικαιούται, προκειμένου να σπουδάσει στη σχολή που πέρασε. Ωστόσο, το δικαστικό σύστημα, παρότι ο Β.Δ. πληροί κάθε προϋπόθεση για να του χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες, αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει τους νόμους τους οποίους το ίδιο θέσπισε.
»Ο φοιτητής βρίσκεται σε απεργίας πείνας από 14/3 και πλέον βρίσκεται στην 5η ημέρα απεργίας δίψας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για ένα κεκτημένο δικαίωμα, για μια ανάσα ελευθερίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα του και ως Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικού καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη στις 6:00 μ.μ.
Χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών τώρα
Ενάντια στην εκδικητική στάση της Δικαιοσύνης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ